• Novinky

            • Květen v ŠD

              Květnový čas byl dlouhý, slunný a hlavně plný radovánek. Oblibenou činností se díky projektu OPJAK stali ozoboti. Ve třídě vych. Kobylkové se  stavělo ZOO a u vych. Vágnerové vzniklo město Ozobot. Příjemný den jsme strávili netradičně ve společenském oděvu, kde si děti užily pravou, nefalšovanou módní přehlídku. Z některých modelů přecházel zrak. Samozřejmě se zapojily i paní vychovatelky. V rámci tramského odpoledne se plnily úkoly, hrálo se na kytaru a opékaly špekáčky. To vše za budovou školy. Vych. Tomanová měla květen v oranžových odstínech, kde výherkyní oranžového módního otfitu se stala Nikolka Červenková. Výherkyní na molu se stala Laura Hronková.  Velkým projektovým dnem byl ,,život s Včelou medonosnou". Vych. Tomanová měla připravenou medovou svačinku, četly se pohádky o včelkách, vych. Čaloudová měla připravený dokument o včelkách a k němu i pracovní list k vyplněníl. V jednotlivých odděleních proběhly besedy na toto téma. Do kina jsme šli tentokrát na Rakeťáka. Před námi je poslední měsíc!!!!Co zažijeme? No...... my už víme..... 

                                        

                                                                                                                                           Petra Čaloudová

            • Školní kolekce

              Dobrý den,

              rádi bychom Vám touto cestou představili jednu skvělou novinku!

              Nechali jsme si jako škola vytvořit svoji vlastní volnočasovou školní kolekci oblečení, jejíž náhled vidíte níže a kterou je možné si aktuálně pořídit na našem eshopu zde: https://www.kraloveskoly.cz/2zsmtrebova/

              Objednávání je již spuštěno a bude možné až do 13.6.2023. Následně se eshop uzavře a objednané zboží půjde do výroby. Neváhejte proto, pokud si chcete pořídit ten svůj kousek ze školní kolekce.

              Doufáme, že budete mít z naší nové kolekce stejnou radost jako máme my!

              S pozdravem a přáním krásného dne,

              vedení školy

            • Zájezd do Anglie

              Ve dnech 22. až 25.5. se žáci osmých a devátých tříd pod dozorem p. učitele Soudka, p. učitelky Vystavělové a p. učitelky Klímové v počtu 48 žáků zúčastnili zájezdu do Anglie. Autobusem od školních garáží jsme vyrazili v brzkém dopoledni a čekala nás náročná cesta skrz Německo a Belgii. Ve francouzském přístavu Calais jsme v nočních hodinách bez potíží nastoupili na trajekt a s úterním východem slunce už se nacházeli ve Velké Británii. Ještě tentýž den nás čekala prohlídka Toweru of London a procházka po Tower Bridge. Paní průvodkyně se postarala o to, abychom se dozvěděli něco nového a my jí naslouchali. Kromě dopravy autobusem jsme si vyzkoušeli lodní dopravu po toku řeky Temže a místní metro. Dlouhý den jsme zakončili krátkým rozchodem v O2 aréně a přesunem do rodin, kde na nás čekalo vřelé přivítání a ubytování, za které jsme byli po vyčerpávajícím putování vděční. Ve středu nás čekal druhý břeh řeky Temže, procházka St. James Parkem, kde jsme se bavili krmením tamní zvěře a výklad o Buckinghamském paláci. Následoval oběd v čínské čtvrti a nezapomenutelný výhled z vrcholu London Eye. Překvapil nás počet pouličních umělců, které jsme cestou míjeli. Zpěváci, malíři a kouzelníci nás ohromili a zasloužili si příspěvek do svého pouzdra na kytaru. Ve čtvrtek jsme se probouzeli brzy ráno a se smíšenými pocity, protože jsme věděli, že nás čeká cesta domů. Dopoledne jsme navštívili město Windsor a obdivovali tamější hrad, ačkoliv právě ve fázi rekonstrukce. Dále se část žáků vydala na prohlídku nedaleké soukromé univerzity Eaton College, zatímco jiní raději volili obdivování čtvrti, snídani a nákup suvenýrů. Hromadnou dopravou jsme se pak nechali vyvézt do Legolandu, kde jsme strávili zbytek dne a odkud jsme se vraceli vyčerpaní, ale šťastní a ready na cestu domů. Čekání na trajekt jsme si v přístavu zpříjemňovali trávením času na potemnělém parkovišti spolu s našimi vrstevníky z odlišných zájezdů a okolím se rozhléhala hudba. Není tedy divu, že hned po nástupu na loď hmotná většina bez problémů usnula. Během pobytu se naskytlo pár zádrhelů a výmolů, ale všichni se vracíme spokojení, neboť jsme si splnili očekávání a při tom si procvičili angličtinu, samostatnost a dozvěděli se mnoho nového. Především děkujeme učitelům za jejich důvěru v nás. Byla to výjimečná zkušenost a zážitek pro všechny zúčastněné.

              Napsala Mariana Elizabeta Pokorná z 8.C

               

            • Dvě krajská finále, jeden postup na "REPUBLIKU."

              Naše sportovní úspěchy.

              Kvalifikační okresní kola přinesla našim žákům dvě krajská finále.

              Nejprve se družstvo ve složení: Nikol Kučerová (7. C), Aneta Nečasová (6. A), Beata Smekalová (6. A), Kamila Sulová (7. A), Tomáš Hnátek (7. A), Ondřej Klíč (7. A), Radovan Šimon (7. A), Matyáš Zvára (7. A) zajistilo postup na REPUBLIKOVÉ FINÁLE ODZNAKU VŠESTRANNOSTI, které proběhne v Brně od 6. 9. do 8. 9. 2023. V kategorii jedlotivců slavíme také úspěch, když z prvního místa postupují:Stanislav Hronek (4. A) a Šimon Mlčoch (4. C).

              Druhé krajské finále a POHÁR ROZHLASU -  atletická soutěž. Družstvo mladších žáků ve složení: Dominik Soška (7. A), Matyáš Zvára (7. A), Radovan Šimon (7. A), Jonáš Chládek (7. A), Tomáš Hnátek (7. A), Daniel Hodaň (7. C) . Štěpán Kukrle (7. C), Jakub Kučera (7. C), David Pliska (6. A), Nikolas Cekov (6. A) obsadilo šesté místo.

              Roman Cápal, Vladimíra Schmidtová

            • Víkendový pobyt pedagogů

              Ve dnech 19.–21.5. se pedagogové naší školy vydali na víkendový pobyt do Jeseníků do hotelu Dlouhé stráně v Koutech nad Desnou. Někteří tento výlet pojali relaxačně, jiní aktivně. Počasí nám přálo a všichni jsme si víkend užili. 

              Děkujeme paní učitelce Mazalové za organizaci příjemného pobytu.

              T. Klímová, M. Bazalová

            • Projektový den

              Kooperace čtvrtých a devátých tříd skutečně funguje! Své o tom můžou říct žáci 9. B a 4. B. Deváťáci si připravili pro čtvrťáky celodenní program, který mladším dětem pomáhal upevnit si poznatky o našich i cizokrajných živočiších. Nevšední vzdělávání přineslo zážitky všem zúčastněným a my doufáme, že nebylo poslední. 

              Mgr. Monika Šmeráková

               

            • Den bez batohů

              V naší škole se v pátek 19. května konal "Den bez batohů". Mnoho dětí ve světě totiž nemá možnost se vzdělávat nebo to mají do školy opravdu daleko. Touto akcí si naši žáci mohli vyzkoušet, jak se takové děti, které nemají na tašku či batoh, ve kterém by si nosily pomůcky, cítí. Náhrada klasického zavazadla byla velice kreativní, o čemž svědčí fotogalerie. A ano, i přes to, že jde o akci, která nemá úplně veselý základ, bylo opravdu veselo.

            • Nová školní kolekce

              Do školy přichází nová školní kolekce oblečení a jste to právě Vy, kdo rozhodne o její podobě! Hlasujte do 19.5.2023 o tom, který ze tří motivů se Vám líbí nejvíce. Vítězný motiv potom použijeme na vytvoření celé kolekce, kde najdete nejen mikiny a trička, ale i tepláky, batohy, čepice a další kousky. 

               

              Odkaz na hlasování: (Je potřeba pouze zadat email)

              https://schoolsunited.cz/hlasovani/177d064a

               

              vedení školy

            • Čtenářská soutěž v německém jazyce

              Hledáme knižní červy! Nebojte, ve škole neprobíhá hubení škůdců, to se jen žáci osmých a devátých ročníků zúčastnili čtenářské soutěže v německém jazyce, neboli Bücherwurm. Z celkem deseti zúčastněných se na děleném prvním místě umístili Viola Palánová (9.B) a René Drahoš (9.A), na druhém místě Magdaléna Sabáčková (8.B) a na třetím místě Eliška Peňáková (9.B). Výhercům gratulujeme, všem soutěžícím děkujeme za účast a přejeme mnoho chutných stránek, kterými se jistě ještě prokoušou nejen v německém jazyce.

            • Kouzelné klobouky na módní přehlídce ke Dni Země

              Žáci devátých tříd během dubna tvořili v hodinách výtvarné výchovy “kouzelné klobouky”. Přesněji pokrývky hlavy z odpadových materiálů, nejčastěji krabic a kartonů, které mají úžasnou moc. Když si je nasadíte na hlavu, získáte vlastnosti všední i nevšední - sílu, umění vařit, měnit počasí, zkrátka přesně to, co autoři vymysleli. Kolekci těch nejzajímavějších pokrývek hlavy prezentovali dobrovolníci na přehlídce s názvem Šaty dělaj člověka, která se konala u příležitosti Dne Země 20. dubna ve dvoraně muzea. Naše kolekce získala čestné uznání stejně jako dvojice moderátorek Barbora Merenusová a Viola Palánová za její popis.

              -syh-

            • Výprava za moderním a současným výtvarným uměním do Hradce Králové

              Žáci s bližším zájmem o výtvarné umění se ve čtvrtek 11. května vypravili do Galerie moderního umění v Hradci Králové. Necelé dva tucty osmáků a deváťáků doplněné o tři žákyně sedmé třídy absolvovali výukový program “Galerie, seznamte se”. Spolu s lektorkami prošli celou budovu, dozvěděli se něco o minulosti i současnosti, a nahlédli do všech výstavních prostor i na terasu. V expozicích žáci obdivovali originály našeho snad nejvýznamnějšího tvůrce Františka Kupky, ale i tvorbu umělců současnosti. 

              Návštěva Hradce Králové, města na soutoku Labe a Orlice, by byla bez poznání místa, kde se tyto toky potkávají, neúplná. Proto výprava zavítala i do Jiráskových sadů, odkud se pak vydala pěšky přes Masarykovo a Ulrichovo náměstí zpět k nádraží. 

              Nutno dodat, že pro někoho byla exkurze i zajímavá i z jiného než uměleckého hlediska -  zážitkem se stalo i štípání jízdenek ve starých mechanických strojcích v trolejbuse, někdo dokonce tímto ekologickým vozidlem městské hromadné dopravy jel vůbec poprvé v životě.

            • Čerstvé MASO v Brně

              Ve středu 10. května jsme se opět vydali do Brna potrápit mozkové buňky v matematické soutěži MASO. Jarní kolo soutěže reprezentovali dva žáci sedmého ročníku: Zdeněk Hotárek a Theodor Schön, a dva žáci osmého ročníku: Vojtěch Lýr a Jáchym Vojtíšek. Cílem hry bylo získat co nejvíce bodů. Body mohli získat řešením netradičních úloh a v rámci celé hry i posunem svého týmu ve virtuálním v bludišti. Kluci si hru moc užili a už se těší na nové podzimní kolo.  

              Jana Knödlová

            • Okresní kolo dopravní soutěže - 3. místo!

              Dne 10.5.se ve Svitavách uskutečnilo další kolo dopravní soutěže. Naši školu reprezentovala 2 čtyřčlenná družstva ve složení:

              mladší - Martina Krejčová, Beáta Lazarová, Kryštof Horčík, Jakub Maus 

              starší - Karolína Klučková, Zuzana Červinková, Tomáš Loun, Tomáš Sedlář.

              Všichni pořádně zabrali a vybojovali krásné 3. místo pro obě družstva.

              Velké překvapení nás také čekalo i při vyhlášení nejlepšího cyklisty z kategorie starších žáků, kde nám udělal radost Tomáš Sedlář, který obdržel pouze 40 trestných bodů.

              Děkujeme za zodpovědný přístup všech závodníku, jak při docházení na ranní procvičování, tak za samotnou soutěž.

              Lucie Krajčiová, Jana Knödlová

            • 8.B v Poslanecké sněmovně

              Žáci 8.B se v rámci předmětu občanská výchova vydali na exkurzi do dolní komory Parlamentu ČR. Na začátku prohlídky zhlédli informační video o fungování parlamentarismu v ČR. Poté si prohlédli prostory paláce Smiřických a Thunovského paláce. Na závěř navštíli tiskové centrum. Slunečné počasí vybízelo k prohlídce Prahy. Žáci si prohlédli Karlův most, Prašnou bránu, Staroměstské náměstí s orlojem a radnicí a Václavské náměstí se sochou svatého Václava na koni. Poté se vydali vlakem směrem k domovu.

                                                                                                                                Ondřej Vlček, Petr Felner​​​​​​

            • Sezóna školních výletů zahájena

              Sezónu školních výletů na 2. stupni zahájili žáci z 8.C, kteří se vydali na sportovně-historickou cestu do Brna. Svoji šikovnost, obratnost a taktické dovednosti prověřili v laser aréně. Následně se vydali na hrad Špilberk, kde si prohlédli kasematy a byli zasvěceni do krutého života vězňů. Na závěr nechybělo občerstvení v oblíbených fastfoodových řetězcích. Den plný sluníčka a pohody jsme si všichni moc užili.

                                                                                                                                                       Tereza Klímová

               

            • ROSNIČKY ŠD

              Tak nám konečně  ,,vykvetlo“ jaro. To Rosničky inspirovalo k tvorbě prvního družinového herbáře. Trhaly se květiny, u kterých byly zjištěny názvy pomocí atlasu rostlin. Zapsalo se místo výskytu, datum a v neposlední řadě jméno nálezce. Následně se květena vylisovala a založila. Děti pracovaly s lupou i mikroskopem. Mikroskopicky měly možnost pozorovat například i peří z ptáka, brouka na rostlině nebo třeba veš, motýlí křídlo či končetinu mravence…..