• Novinky

            • Den bez batohu

              V naší škole se v pátek 17. května konal "Den bez batohů". Mnoho dětí ve světě totiž nemá možnost se vzdělávat nebo to mají do školy opravdu daleko. Touto akcí si naši žáci mohli vyzkoušet, jak se takové děti, které nemají na tašku či batoh, ve kterém by si nosily pomůcky, cítí. Náhrada klasického zavazadla byla velice kreativní, o čemž svědčí fotogalerie. A ano, i přes to, že jde o akci, která nemá úplně veselý základ, bylo opravdu veselo.

            • Učíme se napříč ročníky aneb poznej novou knihu

              Dne 17.5.2024 jsme úspěšně ukončili čtenářské dílny, kde žáci šestých ročníků předstvili zábavnou metodou vybrané knihy pro své o rok mladší spolužáky. Páťáky čekalo čtení zajímavých kapitol, práce s pracovním listem, pohybové aktivity, Kahoot a mnoho dalšího. Dle nadšení a zpětné vazby se všechny tři dny vydařily a já se těším na další spolupráci napříč ročníky.

               

                                                                                                                                   Monika Šmeráková

            • Jarní MaSo - matematická soutěž

              V úterý 14. května jsme vyrazili do Brna na matematickou soutěž MaSo. Jarní výzvy se tentokrát účastnily 2 týmy žáků. Úkolem týmů bylo nasbírat co nejvíce bodů. Ty získávali za vypočítané příklady a k tomu ještě dostali 100 Eur do doprovodné hry. Pomocí peněz mohli stavět železniční tratě, kterými propojovali města v Evropě. Taktickým propojením měst získávali další body. Pravidla hry byla opět záludná, ale žáci si se s nimi „poprali“ a hru si užili naplno. Z celkového počtu 326 soutěžních týmů se naši žáci umístili na 190. a 259. místě.  Moc gratulujeme!

               

              Jana Knödlová

            • Cyklisté "na bedně" - okresní kolo DSMC

              Ve středu 15.5. se zúčastnili žáci naší školy okresního kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů ve Svitavách. Družstvo mladších: Greplová Tereza, Kořenovská Veronika, Bureš Michal a Machánek Tadeáš obsadilo krásné 3. místo.

              Družstvo starších ve složení: Krejčová Martina, Lazarová Beáta, Loun Tomáš a Sedlář Tomáš obsadilo 1. místo a postoupilo do krajského kola, které se koná již příští středu 22.5. v Pardubicích.

              Velikou radostí bylo i vyhlášení nejlepšího žáka v kategorii starších, kterým se stal Tomáš Loun.

              Ranní vstávání, návštěva dopravního hřiště o týden dřív a s tím spojená příprava se dětem vyplatila. Všichni dostali pěkné dárky od Besipu.

              Děkujeme za zodpovědný přístup k soutěži.

              J. Knödlová a L. Krajčiová

            • 1.A ve VSŠ a VOŠ MO

              Když jsme v zimě procházeli alejí kolem areálu vojenské školy do Domu dětí a mládeže na
              adventní dílničky, ptali se moji žáčci, komu patří to krásné velké hřiště. Tehdy mě přivedli na
              myšlenku, že bychom se tam mohli na jaře podívat.
              Po několika e-mailech s velitelem školy a tiskovým mluvčím jsme měli návštěvu posvěcenou.
              Vzhledem ke květnovým událostem se nám zrovna hodilo i datum – 6. 5., kdy si připomínáme konec
              2. světové války. A jak lépe by šla tato historie dětem přiblížit, než prohlídkou tanku, vrtulníku nebo
              se posadit do vojenské stíhačky? To všechno jsme opravdu mohli. A když jsme si ještě zkusili, jak
              zdolávají překážky tréninkového okruhu studenti připravující se na vojenské povolání nebo jak se baví
              ve volném čase, nemohli jsme si nic víc přát. Po celou dobu se nám plně věnoval nadporučík Jan
              Konopčík, kterému za jeho obětavost patří velký dík.
              Děti si kromě dárků v podobě plakátu a pexesa s vojenskou tématikou odnášely nezapomenutelné
              zážitky a někdo třeba i tip, jaké povolání si v dospělosti zvolí.
                                                                                                                                            L. Čápová

            • Duben ve školní družině.

              Měsíc duben byl ve školní družině plný akcí. Děti navštívily hasičský sbor. V ŠD jsme si připomněli DEN ZEMĚ a plnili úkoly na téma, jak prospívat naší planetě. V tělocvičně proběhla STAR DANCE, kde vystoupil i taneční kroužek. Na závěr jsme si užili čarodějné odpoledne.

              Za tým vychovatelek Jana Tomanová.

               

            • Slovem i obrazem

              O tom, že v galerii se “jen” nekouká na obrazy, se přesvědčili zájemci, kteří vyrazili do Městského muzea a galerie ve Svitavách. V pátek 3. května si prohlédli díla autorů, kteří žijí v okrese Svitavy a výtvarno je jejich celoživotní vášní. Jejich artefakty se pak žáci naší školy inspirovali, aby vytvořili první kapitolu ve své první knize. Setkali se s různými technikami povzbuzujícími tvůrčího ducha mladých psavců, které každému dopomohly rozvinout příběh. Za dvě hodiny se ovšem celá kniha napsat nedá, a tak se o nástin, jak vše dopadne, postarala závěrečná ilustrace. Tu si navrhli samozřejmě také autoři, kteří vzali do ruky akvarelové pastelky a v tu chvíli se stali ilustrátory.

              Sylva Horáková

               

            • Technohrátky Lanškroun

              V úterý 30. dubna se zájemci z žáků z osmých tříd zúčastnili Technohrátek - projektu na podporu technického a odborného vzdělávání v Pardubickém kraji. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Lanškroun nás seznámily s poskytujícími obory formou praktických ukázek a soutěží. Žáci si vyzkoušeli zapojování elektrických obvodů, výrobu lžíce na obouvání, líčení tváře a mnoho dalších aktivit. Vrátili jsme se plni pozitivních dojmů a s vyjasněnou představou, co obnáší studium oborů nástrojař, mechanik elektrotechnik, elektromechanik pro stroje a zařízení, kadeřnice, kosmetička, knihař.

              František Zeman

            • Mc Donald´s cup 4., 5.třída

              Okresní kolo

              V úterý 30.dubna se konalo na hřišti v Moravské Třebové okresní kolo fotbalového turnaje Mc Donald’s cup 4.-5.tříd. Naši žáci minulý týden postoupili ze 2. místa a tentokrát se měli poprat o co nejlepší umístění s ostatními výherci obvodních kol. Turnaje se zúčastnilo 8 družstev, tím pádem byli žáci rozlosováni do 2 skupin. Ve skupině jsme obdrželi taktéž druhé místo a to znamenalo boj o medaile. V semifinálovém boji s Újezdem jsme bohužel neuspěli, ale nemohli jsme to vzdát. Stále jsme mohli získat krásné 3.místo, což se nám podařilo! Klukům a holkám znovu gratulujeme a děkujeme za obrovskou bojovnost.

                                                                                                                                                         N. Ebertová

            • Mc Donald´s cup

              Čtvrtek 25. a pátek 26. dubna byl pro naše vybrané žáky ve znamení fotbalu. Ve čtvrtek se fotbalového turnaje Mc Donald´s cup zúčastnili mladší žáci, konkrétně 2. - 3. třída. Bohužel i přes velkou snahu a bojovnost se nám nepodařilo umístit na stupních vítězů a obdrželi jsme 4. místo. V pátek se starším žákům 4. - 5. tříd dařilo podstatně více. Po odehraných zápasech nastal zápas poslední, kdy jsme museli vstřelit co nejvíce gólů, abychom se umístili na 2.místě. A představte si, podařilo se! Vysněné druhé místo nám tedy zajistilo postup do okresního kola, které se odehraje v úterý 30.dubna.

                                                                                                                        Ebertová, Komoňová, Cápal

            • Zápis do historie školy. Atletický čtyřboj - máme nejlepší družstvo v PARDUBICKÉM KRAJI.

              Mladší žáci opět předvedli bezchybný kolektivní přístup podpořený vynikajícími individuálními výkony.

              Již od první disciplíny kluci předvádí soustředěný výkon, který je v konečném pořadí řadí na zasloužené 1. místo v krajském finále.

              Dominujeme v bězích, kdy Matyáš, Tomáš H. a David vyhrávají své rozběhy na 60m. Stejně tak vyhráváme oba běhy na 800m díky Davidovi a Tomáši H.

              V technických disciplínách se blýskl druhým místem David ve skoku vysokém ve svém osobním rekordu.

              V soutěži jednotlivců nepouští kluci na stupně vítězů žádného ze soupeřů a obsazují první tři místa, a to v pořadí: 1. místo Matyáš Zvára, 2. místo Tomáš Hnátek a 3. místo David Pliska.

              Složení družstva: Matyáš Zvára, Tomáš Hnátek, David Pliska, Tomáš Nečas, Samuel Vobořil.

              Ještě jednou je třeba vyzdvihnout výkon a poděkovat klukům za příkladnou reprezentaci školy.

              Roman Cápal

            • Život v řece

              Badatelsky orientovaný výukový program v Ekocentru Stolístek ve čtvrtek 25. dubna absolvovaly třídy 7.B a 7.C.

              Žáci vybaveni holínkami a náhradním oblečením (Děkujeme rodičům za spolupráci.) zkoumali kvalitu vody jak v umělém zahradním jezírku, tak i v tentokrát celkem svižně plynoucí Třebůvce. Měřili teplotu na povrchu, teplotu v hloubce 40 cm, pohledem zkoumali průhlednost, porovnávali barvu. Samozřejmě přišly na řadu i lakmusové papírky pro zjišťování Ph. Ovšem nejzajímavější částí programu bylo objevování bioindikátorů, tedy živých organismů obývajících výše uvedené vody. Sedmáci si vzali do rukou síťky, v nichž zcela jistě uvízli pulci z jezírka, odvážnější si vyhrnuli rukávy a mrkli se, co najdou pod kameny v Třebůvce. Pod lupou a pod mikroskopem pozorovali, koho vylovili. Za pomoci klíče a s dopomocí lektorů i paní učitelky přírodopisu pak určili živočichy, pro které je voda nutná pro přežití alespoň v nějaké fázi života. 

              Zábavnou aktivitou bylo také zkoumání dyamiky vody v umělém korytě, tedy spíše v korýtku u pumpy. A samozřejmě si žáci museli odnést i nějaké vědomosti - seznámili se tedy s pojmy jako meandr, ústí, dleta a ujasnili si, kde hladat pravý či levý přítok, horní nebo dolní tok řeky.

              Sylva Horáková, Kateřina Nečasová

               

            • Školní kolo pěvecké soutěže - výsledky

              Výsledky  školního kola pěvecké soutěže            23.4.2024

              1. ročník:

              1.D.Krobot 1.C,  2. D.Rada 1.B,    3. S.Pivka 1.A  

              čestné uznání T.Tillová 1.A   ( lidová píseň)

               

              1. B.Šimonová 1.D,  2. E.Ertlová 1.C,  3. N.Samková 1.B

              Čestné uznání A.Koukalová 1:C ( populární píseň)

               

                   2.ročník:

              1. A. Kudynová 2.B, 2. S Peřinová 2.A, 3. R.Nečasová 2.C          ( lidová píseň)

               

              1. V.Kratochvílová 2.B, 2. M.Sychrová 2.A, 3. T.Kröner 2.A

              ( populární píseň)

               

                  3 ročník:

                           1.D.Žouželková 3.A, 2. T.Holubovská 3.B,  3. Z.Říhová 3.B

                            Čestné uznání N.Dumnyč ( lidová píseň)

               

              1. A.Holešovská 3.C,  2. A.Svobodová 3.C, 3. V.Voráčová 3.B (populární píseň)

               

                  4.ročník:

                              1. S.Hažerová 4.B, 2. T.Maňasová 4.A, 3. K.Karavan 4.A  

                                ( lidová píseň)

               

              1. E.Štěpánková 4.B, 2. V.Peřinová 4.B, 3. M.Horčík 4.A  (populární píseň)

               

                  5. ročník:

                                1. M.Bureš 5.B, 2. L.Rolínková 5.C ( lidová píseň)

                                 1. J.Hynčica 5.C ( populární píseň)

            • Paměti národa

              Projekt Paměti národa je zdárně za námi. Naše dlouhá cesta projektem obnášela mnoho námahy. Vypořádali jsme se s natáčením drahé paní pamětnice Jiřiny Faktorové, stříháním videa, psaním článků, vymýšlením programu a v neposlední řadě i se závěrečnou prezentací, která proběhla v pondělí 22.4.2024 v Ottendorferově domě ve Svitavách. Za celou akcí stojí žáci Ondřej Král, Theodor Schőn a Ladislav Kotoulek v doprovodu paní učitelky Šmerákové. Zejména Láďovi patří největší poděkování, protože jen díky němu mohlo dojít k závěrečnému úspěšnému finiši. Děkujeme za podporu Všem, kteří nám byli během tvorby nápomoci a též těm, kteří nás přišli podpořit na premiéru ve Svitavách.  Náš výtvor můžete zhlédnout na tomto odkazu: https://www.pribehynasichsousedu.cz/svitavsko/svitavsko-2023-2024/faktorova-jirina/

               

              Mgr. Monika Šmeráková

               

            • První pomoc - co dělat, když…

              S besedou a ukázkami na téma první pomoci zavítal do školy Filip Hájek, náš absolvent a nyní student 3. ročníku Gymnázia v Jevíčku. Ve dvou dvouhodinových blocích seznámil se základními postupy při běžných úrazech i život ohrožujících stavech jak zájemce o problematiku, tak žáky 9.A.  Není to tak dávno, kdy Filip seděl ve stejných školních lavicích, a možná právě proto zaujal mnohé nejen svými znalostmi, ale také tím, že dokázal mluvit se žáky “jazykem jejich kmene”.

              Sylva Horáková

               

            • Atletický čtyřboj - mladší žáci "vyloupili" Svitavy a postupují do krajského kola.

              Družstvo mladších žáků ve složení: Matyáš Zvára, David Pliska, Tomáš Hnátek, Samuel Vobořil a Tomáš Nečas zvítězilo v okresním kole atletického čtyřboje a po zásluze postupuje do krajského kola v Pardubicích. V této kategorii jsme také opanovali pořadí jednotlivců, když kluci obsadili všechny medailové pozice a to v pořadí Matyáš Zvára, David Pliska a Tomáš Hnátek.

              Mladší žákyně po zodpovědném výkonu obsadily třetí místo.

              Složení družstva: Vanesa Novotná, Nikol Kučerová, Thea Trnková, Helena Gálová, Sofie Zemánková

              Starší žáci obsadili čtvrté místoTomáš Křivánek se umístil v soutěži jednotlivců na druhém místě.

              Složení družstva: Tomáš Křivánek, Dominik Vavřín, Jaromír Parolek, David Kakiš, Dominik Soška

              Všichni závodníci zaslouží velkou pochvalu za příkladnou reprezentaci školy.

              R. Cápal, V. Schmidtová

            • Obvodní kolo ve vybíjené

              4., 5. třídy

              17. 4. 2024 proběhlo na naší škole obvodní kolo turnajů žáků II. kategorie 4. a 5. tříd ve vybíjené. Za naši školu bojoval tým chlapců a tým děvčat.

              Děvčata: Eliška Hnátková, Magdalena Horáková, Nikola Odstrčilová, Vendula Peřinová, Sofie Navrátilová, Jolana Rosecká, Nikol Skřebská, Edita Nečasová, Sofia Dvořáková, Tereza Greplová, Zuzana Kolářová, Bára Sychrová

              Chlapci: Filip Dorazil, Dominik Kolísek, Jonáš Ladra, Lukáš Fojt, Stanislav Hronek, Michal Bureš, Vojtěch Beránek, Lukáš Daneš, Jakub Hynčica, Šimon Mlčoch, Šimon Nečas, Lukáš Trefil.

              Družstvo dívek získalo po souboji s týmen ze ZŠ Kostelní náměstí 2. místo.

              Chlapci porazili soupeře ze Starého Města i ZŠ Kostelní náměstí a vydobyli si tak nádherné 1. místo s postupem do okresního finále v Litomyšli.

              Gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy!

                                                                                                                                                      Z. Peřinová

            • Dopravní soutěž mladých cyklistů

              Dne 16.4. proběhlo v Moravské Třebové oblastní kolo dopravní soutěže mladých cyklistů. Soutěže se z naší školy zúčastnila dvě družstva.

              Mladší žáci: Tereza Greplová, Veronika Kořenovská, Tadeáš Machánek, Michal Bureš.

              Starší žáci: Martina Krejčová,  Beáta Lazarová, Tomáš Loun, Tomáš Sedláček. Těchto 8 soutěžících vybojovalo 2 x stříbrný pohár a postup do dalšího kola, které se bude konat 15.5. ve Svitavách.

              Kromě teoretických znalostí z Besipu, jízdy zručnosti a jízdy městem, museli žáci  prokázat  i dovednosi z oblastí první pomocí.

              Výhercům gratulujeme.

              J. Knödlová, L. Krajčiová