• Novinky

            • Vrstevnické učení 

              Úspěchy pracovního života mnohých dospělých jsou nemálo ovlivněny prezentačními schopnostmi jedince. Proto je důležité učit se těmto dovednostem již na základní škole. Starší žáci z těchto důvodů předstoupili před mladší publikum a ukázali, jak prezentovat témata, která dostali jako zadání od svých vyučujících. Žáci šestých a sedmých tříd se tak učili od žáků tříd osmých a devátých. Zároveň mohli posoudit, které způsoby prezentací jsou “posluchačsky” vděčné a které zas tolik nezaujmou. Mezi tématy se neobjevovaly pouze čistě naučné oblasti, ale společně jsme zavítali do oblasti emocí, která jsou spojena s vnímáním uměleckých děl, a to formou prezentace “petcha-kutcha”.

              O čem se tedy žáci od starších spolužáků dozvěděli? O vybraném kraji ČR, uměleckém slohu brutalismu, co přináší období lidského života - školní věk, jak lze zachytit hudbu v kresbách tuší, a na závěr jsme znovu prožili školní exkurzi do Anglie v podobě cestovatelského povídání s fotografiemi autorky.

              Sylva Horáková

               

               

            • Slavnostní vernisáž děl žáků výtvarného semináře

              Krátkodobou výstavu prací žáků osmých a devátých tříd jejichž zaměřením a zájmem je výtvarné umění zahájila slavnostní vernisáž.

              Slavnostní zahájení výstavy se neobešlo bez hudebního doprovodu, který zajistila Viola Palánová hrou na piano.  Na výstavu se přišli podívat žáci nižších ročníků, kteří měli příležitost spolu s jejich učiteli poznat prostředí druhého stupně. Pro malé děti to byla jedna z prvních příležitostí, kdy mohly navštívit výtvarnu, kde se na druhém stupni vyučuje většina hodin výtvarné výchovy.

              Sylva Horáková, Monika Šmeráková

               

            • Moderní technologie ve výuce 

              Mobilní telefon má k dispozici dnes snad každý starší žák.  Ne všichni však umí využívat možnosti přístroje na maximum. To se snaží změnit výuka v předmětech výtvarná výchova a informační technologie.  Pro někoho překvapivě mají tyto oblasti mnoho společného. Úkolem žáků bylo vytvořit krátký film. Hlavním tématem filmu, který vytvořili deváťáci v rámci výtvarky, byla Moravská Třebová, což splňuje principy místně ukotveného učení. Během prezentace vynikly různorodé přístupy ke stejnému tématu. Moravská Třebová byla prezentována jako město se zajímavou historií a zároveň v jiném krátkém filmu bylo poukázáno na její temné a nelichotivé stránky. Krátké filmy žáci prezentovali před sebou vzájemně a byli si tak nejtvrdšími kritiky. Velkolepou přehlídku těchto videí obohatila ukázka animací, které žáci vytvořili v rámci informatiky.

              Na dvě ukázky se můžete podívat na:

              https://drive.google.com/file/d/1fUtbMZuc4mFLnt1ggdxh0rPvYnoEY0zA/view?usp=sharing

              https://drive.google.com/file/d/1E0iwNSMp2KOo034pwRxQyV1ScIGaVCS7/view?usp=sharing

               

              Sylva Horáková, Monika Šmeeráková

               

            • Ohlédnutí za školní akademií

              Na konci školního roku 2022-2023 naše škola uspořádala školní akademii na téma Ze života hmyzu. Na této akci se vystřídalo mnoho účastníků z řady tříd. Mohli jsme zhlédnout například vystoupení akrobatické, taneční, pěvecké a recitátorské. Dobrou zkušeností nejenom pro pedagogy byla spolupráce mezi prvním a druhým stupněm. Všem zúčastněným děkujeme za jejich nasazení a těšíme se na další ročník této podařená akce.

              Monika Šmeráková, Sylva Horáková

               

            • Slavnostní rozloučení s devátými ročníky


              Poslední den školního roku jsme se v muzeu jako každoročně rozoučili s našimi deváťáky. Za přítomnosti rodičů, sourozenců a kamarádů byli "ošerpováni", a bylo jim předáno jejich poslední vysvědčení. Jejich práci, studijní výsledky a reprezentaci školy ocenil a mnoho úspěchů v dalším studiu jim popřál ředitel školy. Deváťáci také ve svých proslovech a prezentacích shrnuli léta prožitá na naší škole a celou akci ukončili pod odborným vedením společnou a vtipnou písní.

              Takže naši milí, bývalí deváťáci:  KRÁSNÉ PRÁZDNINY a HODNĚ ŠTĚSTÍ v dalším životě :)

               

            • Ekocentrum Stolístek

              3.B

              Ve středu 28.6. jsme absolvovali program ekocentra Stolístek - Pohádky z mechu a kapradí. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací o lese a životě v něm. Podle hlasu jsme pomocí moderní techniky poznávali ptáčky, dozvěděli se zajímavosti o některých stromech a zvířátkách... Část programu proběhla na zahradě ekocentra a část v lese. Vše bylo moc fajn.

            • KONEC V ŠD

              A je tu konec…..

              Červen ve školní družině byl bujarý, plný slunce, radovánek a loučení. Paní vychovatelky se zhostily plánovaných úkolů naplno. Děti si užily výlet do přírody, knihovny či výpravu po obchůdcích se sladkostmi a drobnými dárky. Vychovatelky Drahošová a Čaloudová se s dětmi pilně připravovaly na školní akademii, která proběhla v hmyzím tématu. Výsledky mohly rodiče, prarodiče a další příbuzní posoudit sami dne 20. 6. v muzeu. Co je nejdůležitější? Děti si to užily J. A proto ten čas navíc s nimi, stál za to.  U vychovatelky Tomanové se stavěly domečky v Lučních lázních. I přesto, že červen je plný barev a slunce, děti měly tzv.  ,,černý den“. Poslední akční rekreační středa byla ve stylu ,,vodní hrátky“. Zprvu nám počasí protestovalo, ale nakonec vše dopadlo, jak mělo. Děti řádily v plavkách na hřišti, vychovatelky měly připravená stanoviště s vodními úkoly. O zábavu bylo rozhodně postaráno. Teď nás všechny čeká zasloužený odpočinek. Děti vychovatelky Čaloudové začali pravidelnou relaxační terapii na koberci. I paní vychovatelky musí nabrat sílu a energii na další rok ve školní družině. Změny budou veliké, už teď se na nich pracuje. Za tým vychovatelek přeji krásně prožité léto, vše ve zdraví, bez úrazu,  zdravě opálenou tvář a hlavně…..na shledanou v příštím školním roce.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Čaloudová Petra

            • Soutěž - Čte celá třída zná vítěze

              Ve středu 21.6. navštívily třídy prvního stupně paní knihovnice, které přinesly dort pro vítěze soutěže Čte celá třída.

              První místo získala třída 2. C a na druhém místě se umístila třída 4. B. Všichni, kteří knihovnu poctivě navštěvovali dostali krásnou knihu.

              Věřme, že i tato akce přispěje k tomu, aby děti častěji uchopily knihu a zamířily do říše fantazie.

              Čtení nás baví!

              Lucie Krajčiová, Romana Komoňová

            • Dřevíčkování

              2.C, 3.B a 4. C

              Dnes 13.6. si druháčci v DDM na Dřevíčkové dílně vyrobili autíčko, šnečka nebo želvičku, třeťáci ježečka nebo myšičku a čtvrťáci si vyrobili nožík na bylinky. Pro některé to nebylo první vyrábění, proto jim šlo vše pěkně od ruky. Celá akce probíhala venku a děti si ji náležitě užily. 

               

            • ROSNIČKY ŠD 2022 - 2023

               

              Rosnička byl přírodo-vědecký kroužek, který děti navštěvovaly v rámci ŠD. Bylo nás celkem 12 a scházeli jsme se 1x za 14 dní. Objevovali jsme kouzlo přírody, ale také se seznamovali s badatelskými pomůckami. Nedílnou součástí našeho kroužku byla venkovní fotovýzva. Fotilo se, co se z kouzelného fotoaparátku vylosovalo. Nechybělo klasické selfie v přírodě, rozkvetlý strom, zvířecí obydlí, tekoucí voda či bosé nohy a oheň. Také jsme se stali pozorovateli mravenců, pavouků a dalších obyvatel volné přírody, založili jsme si herbář z jarních rostlin, či dělali pokusy s lentilkami, slizem a lávovou lampou. Nechyběla sopka ani realizace hmyzích domečků, které jsme umístili kolem školy.  Využili jsme badatelské pomůcky zapůjčené školou. Ke konci roku děti dostaly pamětní listy a odměnu ve formě zmrzlinových dobrot.

                                                                                                            Vychovatelka Petra Čaloudová

               

            • Tvůrčí psaní vyzkoušeli v klání

              Soutěž v tvůrčím psaní se poprvé uskuteční na naší škole začátkem června.  Do klání se přihlásilo 56 žáků z druhého stupně, kteří se pokusili o originální zpracování tématu.  Svůj text všichni začali shodnou větou: „Kdyby si dal lidem vypnout, zvuk tak bych…“ Práce, které se sešly k hodnocení, byly velice zajímavé a některé z nich ve čtenáři vyvolaly i touhu po hlubším zamyšlení. Hojná účast v soutěži, kde nešlo o pravopis, ale o čtivost, potvrdila, že když se odstraní bariéra obav z chyb (a k tomu se zvolí příznivý termín), tak nemusíme mít o mateřský jazyk strach. 

              Chcete si také zkusit malé cvičení v tvůrčím psaní? 

              Připravte si linkovaný papír. Nadepište si začátek: „Kdyby si dal lidem vypnout, zvuk tak bych…

              Nastavte si na mobilu časovač na 25 minut. Odstartujte. A pište…..

              Do svého textu se snažte použít co nejvíce z následujících výrazů: hlasitost, kanál, 59, poslední, tlačítko, 15, oblíbené, zesílit, vybrat, dálkové ovládání, nahrávání, zeslabit, zdroj, konektor a operátor.

              Na chyby moc nehleďte, ale věty si po sobě přečtěte, je potřeba, aby dávaly smysl. Po 25 minutách text uzavřete, dopište, dolaďte a dejte ho někomu, komu věříte, přečíst. Třeba zjistíte, že když byste si připlatili za korektora, mohl by z vás být i spisovatel.

               

              A kdo že jsou ti naši noví nadějní „Jiráskové“? 

              Výsledky

              6. ročníky - 1. -2. místo: Kotoulek Ladislav (6.A), Preisnerová Bára (6.A), 3.-6. místo: Smékalová Beáta (6.A), Nečasová Aneta (6.A), Krejzková Karolína (6.A), Pokorná Elena (6.A)

              7. ročníky - 1. místo: Šestáková Anna (7.C), 2. - 6. místo: Ambrož Vojtěch 7.A, Friedlová Adéla (7.B), Hotárek Zdeněk (7.B), Král Ondřej (7.A), Nárožná Viktorie 7.A se shodným počtem bodů

              8. a 9. ročníky - 1. místo: Mazlová Monika (9.B), 2. místo: Peňáková Eliška (9.B), 3. místo: Pokorná Mariana (8.C)

              Sylva Horáková

            • 8.C v Poslanecké sněmovně

              Dne 6. června se žáci třídy 8.C spolu s paní učitelkou Klimovou a paní učitelkou Bazalovou vypravili do hlavního města Prahy za návštěvou parlamentní sněmovny. V 6:40 hodin ráno jsme se za chladného počasí, které se s námi chystalo držet celý zbytek dne, sešli před budovou ČD v Moravské Třebové a v mžiku byli na cestě. V mezičase jsme si dali snídani na českotřebovském nádraží a pak už nás čekala jízda rovnou do Prahy. Tam jsme se svižným krokem přepravili přes Staroměstské náměstí a Karlův most rovnou do budovy parlamentu. Přivítala nás milá průvodkyně a na uvítanou nám pustila krátkou animaci o historii parlamentní vlády v Česku. Následovala prohlídka budovy a zasedací sál. Průvodkyně vše srozumitelně vysvětlila a trpělivě odpovídala na dotazy. Dozvěděli jsme se o procesu hlasování o nových zákonech a o rolích různých lidí ve vládě. Odcházeli jsme obohaceni mnoha novými znalostmi. Následoval rozchod na Václavském náměstí a cesta domů. Ačkoliv počasí nebylo zrovna červnové, nezmokli jsme a vše se vydařilo. Děkujeme paním učitelkám za další skvělý výlet!

              Mariana Pokorná, 8.C

            • Pyžamový den

              V pátek 2. června si žáci naší školy mohli zpestřit výuku tím, že přišli do školy v oblečení, ve kterém obvykle spí. Školní chodby a učebny zaplavili žáci v pyžamech, overalech, županech i oblíbení spací plyšáci. Tuto výzvu přijali nejen žáci, ale také někteří vyučující, kteří předvedli pestrou plejádu nočních obleků, županů a účesů s natáčkami. O velké přestávce následně proběhla pyžamová party. Podívejte se na fotografie, ať víte, jak jsme si den užili.

              František Zeman

            • Víkendový pobyt na Barborce

              Již po sedmé se paní vychovatelka vydala s dětmi na chatu Barborka, která se nachází u Smolna v blízkosti přehrady. Letos se 7 vítězů v rámci celoročního motivačního programu, plus 3 dospělí a jeden pes, proměnilo v ,,příšerky". Autobus nás vysadil přímo u chaty, kde jsme se ubytovali, vymysleli si přezdívky a seznámili jsme se s tím, co nás čeká a nemine. Navštívili jsme pohádkový les, vykoupali se v přehradě ( ti odvážní), opékali špekáčky, hráli na kytaru a večer šli na stezku odvahy. Přítomní z řad dětí uronili i slzy skrze zdravý strach, byli  poctivě zavěšeni na dospělácích a rozhodně si to užili. Kdo by si to neužil, když je noc a my dřepujeme na hřbitově :-) Následné dopoledne se plnily ,,příšerkové" úkoly na zahradě. Na oběd jsme se vydali do opatovské ,,restaurace", která byla pro nás druhou stezkou odvahy. Tam se nám rozhodně nelíbilo a my víme, že toto místo nikdy více nenavštívíme. Následovala výprava do parku, kde jsme byli v obležení skákacích hradů, soutěží, jízd na koních i ponících a přecpávání se cukrovou vatou, popcornem či ledovou tříští( jednou za čas, proč ne???). O zábavu bylo vystaráno až do 18 - té hodiny. Po příjezdu na Barborku ( nechali jsme se vyvézt autem) jsme relaxovali. Třetí den byl opět ve znamení plnění příšerkové olympiády. Oběd se chystal již na chatě pod vedením kuchaře. A tak nám samozřejmě chutnalo. Proběhlo vyhodnocení celého víkendového pobytu a rozdělení odměn. Poslední vycházka před odjezdem a hurá domů. Sedmička je šťastné číslo a tak je na čase nepokoušet osud a s touto aktivitou plně skončit. Snad se děti jednou zastaví a vzpomenou si, co se pro ně udělalo, jaký čas s nimi jejich vychovatelka trávila.........

                                                                                                                                                  Petra Čaloudová

               

            • Pasování do stavu čtenářského

              Dne 30. 5. nastala pro prvňáčky velká událost. Děti se společně se svými učitelkami vypravily do koncertního sálu ZUŠ na zámku. Přivítal je sám velký pán Ladislav z Boskovic se svojí chotí Magdalénou. Vysvětlil dětem důležitost čtení a vzdělávání. Děti předvedly pásmo písniček a básniček. Poté je paní učitelky mečem slavnostně pasovaly do stavu čtenářského. Tuto událost si nenechali ujít rodiče, blízcí příbuzní a známí.

               

            • Žáci 7. A v Brně

              V pátek 2. 6. 2023 se žáci 7. A s pedagogickým doprovodem vydali na sportovně-historickou cestu do Brna. Nejdříve navštívíli tajemné podzemní bludiště nejstarších sklepních prostor a chodeb pod Zelným trhem. Prohlídka nás zavedla do středověku, kdy se místo ledniček používaly sklepy. Poté si žáci prověřili svoji obratnost a změřili fyzickou sílu v JumpParku. Na závěr nechybělo občerstvení v oblíbeném fastfoodovém řetězci Burgeru. Překrásný slunečný den plný pohody jsme si všichni užili.

              Hana Vystavělová

            • Květen v ŠD

              Květnový čas byl dlouhý, slunný a hlavně plný radovánek. Oblibenou činností se díky projektu OPJAK stali ozoboti. Ve třídě vych. Kobylkové se  stavělo ZOO a u vych. Vágnerové vzniklo město Ozobot. Příjemný den jsme strávili netradičně ve společenském oděvu, kde si děti užily pravou, nefalšovanou módní přehlídku. Z některých modelů přecházel zrak. Samozřejmě se zapojily i paní vychovatelky. V rámci tramského odpoledne se plnily úkoly, hrálo se na kytaru a opékaly špekáčky. To vše za budovou školy. Vych. Tomanová měla květen v oranžových odstínech, kde výherkyní oranžového módního otfitu se stala Nikolka Červenková. Výherkyní na molu se stala Laura Hronková.  Velkým projektovým dnem byl ,,život s Včelou medonosnou". Vych. Tomanová měla připravenou medovou svačinku, četly se pohádky o včelkách, vych. Čaloudová měla připravený dokument o včelkách a k němu i pracovní list k vyplněníl. V jednotlivých odděleních proběhly besedy na toto téma. Do kina jsme šli tentokrát na Rakeťáka. Před námi je poslední měsíc!!!!Co zažijeme? No...... my už víme..... 

                                        

                                                                                                                                           Petra Čaloudová