• Novinky

            • Den otevřených dveří a jarmark

              V posledním předvánočním týdnu proběhl na škole Den otevřených dveří, kdy byla škola otevřená všem již od rána. V šatnách probíhal vánoční jarmark, na kterém  si musel vybrat opravdu každý, jelikož nabídka výrobků byla velmi rozličná. K vánoční náladě přispělo i vystoupení žáků p.uč. Jarůškové, Draesslerové a p.uč.Jarůška,  či chutný punč, který pro návštěvníky jarmarku připravila vedoucí školní jídelny paní Šedá. Od 9 hodin se rodiče mohli přijít podívat na své děti do jejich tříd.

              Poděkování patří  všem, kteří se podíleli na organizaci školního jarmarku i vánočního koncertu.

            • Vánoční tvořivá dílna

              Poslední den ve škole v tomto roce si mohli žáci druhého stupně vytvořit vánoční dekorace, například přírodní svícny či hvězdy ze smrkových větviček. Po celou dobu tvoření byla ve výtvarné učebně dokonalá vánoční atmosféra, zazněly různé koledy, žáci popíjeli vánoční čaj, pojídali cukroví a učebnu provonělo jehličí. Jejich výrobky byly nádherné. Děkuji žákům, kteří si přišli něco hezkého vyrobit, a přeji všem krásné Vánoce, bohatého Ježíška a vše nejlepší do nového roku.

               

              T. Spáčilová

            • Třídní bowlingový turnaj

              V útwerý 19. prosince 2023 se třída 7.C zúčastnila třídního bowlingového turnaje ve Svitavách. Samozřejmě se 7.C dopravila do Svitav autobusem. Samotnému turnaji přecházela krátká procházka po okolí, kdy se žáci stihli se podívat na náměstí a do svitavské knihovny. Hned, jak dorazili na bowling, který byl spojený s restaurací, se rozhodli, jak budou v týmech rozřazení. Poté se dostavili k dráhám a začali hrát bowling. Hra trvala přesně jdnu a půl hodiny. Někomu to šlo moc, někomu zas ne. Někomu vyhovovala koule s ozančením 6, někomu 8, 9, jinému ještě těžší 12.

              7.C byla jediná třída ze školy, která si uspořádala třídní bowlingový turnaj. Celou akci si všichni moc užili.

              Kateřina Kalousková, Monika Voborná, Andrea Šefčovičová, Michael Novotný

            • Předvánoční návštěva v knihovně

              Ve středu 13.12. jsme s žáky 3. C návštívili městskou knihovnu. Paní knihovnice Jana Mazurová a Pavlína Kuchařová si pro děti připravily velmi pěkný program na téma Zvířata.

              Děti si poskládaly skládačku, která určila téma besedy.Vyslechly pohádku z knihy Lingvistické pohádky. Potrénovaly paměť. Následně se učily pracovat s encyklopediemi a každý něco o hledaném zvířeti přečetl nebo řekl.Na závěr si ve skupinkách vytvořily své papírové zvíře.

              Před odchodem si děti vypůjčily knihy a než se vypravily, stihly si v nich přečíst i pár řádků.

              Spokojenost s návštěvou je čitelná z fotografií.

              LK

               

            • Florbal - vítězíme v okresním kole a postupujeme do krajského finále.

              Sportovní hala Na Střelnici ve Svitavách přivítala okresní finále chlapců i dívek třetí kategorie. Obě naše družstva, která postoupila z obvoního kola, nastoupila do turnaje se snahou zúročit několikaměsíční přípravu. Bohužel kluci  nastupují k prvnímu zápasu nekoncentrovaně, dokonce se zdá, že  se někteří ještě vidí v autobusu. V první minutě prohráváme dva ku nule. Sice snižujeme, máme řadu příležitostí na srovnání skóre, ale platí: "nedáš, dostaneš". A tak prohráváme. Zbylé zápasy se nesou ve stejném módu. Jedinou výjimkou je zápas proti GY Svitavy, který po zásluze vyhráváme a tak získáváme bramborovou medaili.

              Z jiného soudku jsou zápasy dívek. Bojujeme o každou píď palubovky. Koncentrace na každý zápas je na více než sto procent. Ale popořadě:

              První zápas  a ZŠ Dolní Újezd - máme herní převahu a vítězíme 4:1.

              Druhý zápas se ZŠ Masarykova Svitavy - zápas jako břitva. Soupeřky s velkou motivací. Holky bojují na hraně sebeobětování. V závěru bereme time-out. Soupeř překvapivě taky a nastupují bez brankářky. Získáváme míček a úspěšně zakončujeme. Na světelné tabuli svítí výsledek 4:2.

              Poslední a vlastně již nerozhodující zápas (dle vývoje skupiny) s velmi houževnatým soupeřem ZŠ Bystré vyhráváme 4:1 a postupujeme do krajského finále.

              Družstvo dívek tvořily jen žákyně ze tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy.

              Všem žákům děkujeme za přípravu a reprezentaci školy.

              Roman Cápal, Vladimíra Schmidtová

            • Okresní přebor škol Svitavy v šachu

              Ve středu 13. prosince se tým našich šachistů zúčastnil okresního přeboru ve Svitavách. Na první šachovnici se s nejtěžšími možnými soupeři střetával Jakub Mazal (9.B), na druhé šachovnici nás reprezentoval oddílový hráč TJ Slovan Moravská Třebová Ondřej Šesták (5.C), na třetí zářil František Hes (9.A) a na čtvrté sbíral zkušenosti William Roche (6.B). Náš náhradník Ondřej Zeman (5.B) byl po dohodě s pořadatelem zařazen do speciálního družstva. Turnaj se hrál podle pravidel šachu FIDE švýcarským systémem na sedm kol. Kdyby k nám byl v posledních dvou kolech milosrdnější los, mohli jsme pomýšlet i na umístění v první desítce týmů. Celkově jsme se umístili na velmi solidním 14. místě včetně konkurence všech gymnázií z okresu.

              František Zeman

            • Přírodovědné dopoledne pro páťáky

              Dne 13. 12. proběhlo na druhém stupni zajímavé přírodovědné dopoledne, kde si žáci pátých ročníků vyzkoušeli nejrůznější aktivity. Například si prohlédli několik orgánů pod mikrokospem, pracovali s tablety, a dokonce si sami založili pokus, který zobrazoval výbuch sopky. Děkujeme žákům ze 6.B za velkou pomoc na jednotlivých stanovištích. Věříme, že se žákům prvního stupně u nás líbilo. 

               

              T. Spáčilová

            • Informace o ředitelském volnu

              Na základě §24 zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyhlašuji z provozně - ekonomických důvodů dne 22. 12. 2023 na ZŠ Moravská Třebová, Palackého 1351 ředitelské volno. Školní družina bude v provozu (dle zájmu rodičů).

               

                                                                                                                     Mgr. Petr Vágner
                                                                                                                        ředitel školy


              V Mor. Třebové    11.12.2023

               

               

            • Mikuláš

              Dne 5. 12. si zástupci 9. tříd  připravili každoroční školní akci - Mikuláš. Každá třída na 1. stupni si vysloužila mikulášskou nadílku. Se zlobivci si poradili naši čerti, hodné děti byly od andělů pochváleny, zarecitovaly básničku, či dokonce zazpívaly spoustu krásných písní. Těšíme se na příští rok.

                                                                                                                                                                          Žáci 9. C

            • Zdravotnická záchranná služba

              5. A, B, C

              Ve čtvrtek 7. 12. 2023 se naše 5. třídy zúčastnily exkurze na místní stanici Zdravotnické záchranné služby. Všechny tři třídy absolvovaly přínosné hodinové povídání o jejím fungování s místními zdravotníky – Mgr. Ivanou Kantůrkovou a Milanem Ebertem. Žákům byly pokládány otázky, jak rozpoznat situace, kdy je nutné záchranku přivolat. Jak komunikovat s dispečerem, který od nás zjišťuje veškeré potřebné informace Šlo především o správně popsané místo zásahu, k čemuž žákům byla doporučena aplikace Záchranka. Po teoretickém základu, kdy mnozí žáci dokázali své znalosti, jsme měli možnost přejít k praktickým ukázkám. Žáci měli možnost vidět vybavení sanitky a někteří vyzkoušeli schodolez, plachtu na snášení pacientů, nosítka nebo i přístroj na měření aktivity srdce. V závěru každé z hodin byl prostor pro dotazy, kterých byla velká spousta. Za všechny třídní učitelky 5. tříd bych chtěla poděkovat za skvěle připravenou akci a trpělivost záchranářů.

                                                                                                                                                                    Nikola Ebertová

            • Advent v 1. A

              Vánoční období v naší třídě zahájili žáci 1. A  v pátek  1. 12. poslechem koledy a uloupnutím perníčku z adventního kalendáře. Každý den si odnese domů pana Perníčka  jeden žák, který si vylosoval jeho číslo.

              V úterý 5. 12. k nám přišel Mikuláš s andělem a čerty, pro něž jsme měli připravenou básničku a písničku s tanečkem.

              Další den pro nás byl celý „andělský“. Místo vyučování jsme vyrazili do Domu dětí a mládeže na adventní dílničku. Po cestě jsme se zastavili na zámku u světelné spirály s andělskými křídly a v DDM nás už čekalo vyrábění. Věřili byste, že jsme tyto krásné andílky vyrobili sami? Chtěli jsme je prodávat na školním jarmarku, ale nakonec jsme paní učitelku přemluvili, že si je odneseme domů a na jarmark vyrobíme něco jiného.

                                                                                                                                                               L. Čápová

            • Návštěva v Městské knihovně

              2. B

              V úterý 5.12. si naše třída 2. B zpříjemnila čekání na Mikuláše návštěvou v Městské knihovně, 

              kde si pro nás paní knihovnice Pavlína Kuchařová připravila program "Leporelo". 

              S pohádkovými postavičkami jsme se přenesli do světa pohádek, s pomocí bicích nástrojů jsme vysvobodili 

              Budulínka z nory, zkusili jsme si zábavný kvíz a nakonec jsme si vyrobili skutečné leporelo.

              A to vše v novém a překrásně zrekonstruovaném prostoru našeho zámku, který se nazývá Inspirium.

              Pěkně jsme si to užili a ještě jednou děkujeme! 

                                                                                                                                          Jitka Dudková a třída 2. B

               

            • Dějepisná olympiáda

              Ve středu 29. 11. se uskutečnilo školní kolo dějepisné olympiády na téma Každodenní život a kulturní kořeny českých zemí. Zájemci o historii ze 7. a 9. ročníků překvapili svými všestrannými znalostmi. Celkem se zúčastnilo 7 žáků. První místo obsadil Tomáš Prucek z 9.B, druhé místo Ladislav Kotoulek ze 7.A - oba postupují do okresního kola. Přejeme jim hodně úspěchů. 

               

              M. Bazalová, F. Zeman

            • Finanční gramotnost

              I v letošním školním roce se žáci osmých tříd účastní projektu finanční gramotnosti. Projekt je zaměřen na rozvoj finančních znalostí a dovedností žáků, které jsou důležité pro jejich samostatný život. Žáci se během čtyř projektových dnů seznámí se základními finančními pojmy, jako jsou peníze, příjmy, výdaje, úspory, investice, úvěry a pojištění. Naučí se, jak efektivně hospodařit s penězi, jak se chránit před podvody a jak se vyhnout dluhové pasti. Projekt je realizován formou praktických aktivit, které ralizují v prostředí fiktivní domácnosti. 

              Jana Knödlová, Alena Cápalová