• Novinky

            • Obvodní kolo ve florbale – IV. kategorie

              Dne 15. 11. 2022 se v Městečku Trnávce konal florbalový turnaj pro starší žáky základních škol a gymnázií. Turnaje se účastnilo celkem 7 týmů a do dalšího kola postupoval pouze vítěz turnaje. V základní skupině jsme narazili na týmy ZŠ Chornice a Gymnázium Moravská Třebová. Oba zápasy se nám podařilo vyhrát a do vyřazovacích soubojů jsme postoupili z 1. místa.

              V semifinále jsme narazili na domácí tým ZŠ Městečko Trnávka, který za bouřlivé podpory svých fanoušků předvedl velice bojovný a houževnatý výkon. Na náš skvěle hrající tým to ovšem nestačilo.

              Ve finále jsme se utkali s týmem ZŠ Kostelní Moravská Třebová. V zápase jsme dostali poměrně brzký gól, ale naštěstí se nám v druhé polovině utkání podařilo vyrovnat. Další branka již nepadla a zápas dospěl až do samostatných nájezdů. Při nich nás skvělými zákroky v bráně podržel Jára Parolek, který vychytal oba dva nájezdy soupeře. A protože za nás nájezd proměnili Jan Haas i Tomáš Křivánek, mohli jsme se radovat z vítězství a postupu do okresního kola.

               

              Sestava: Petr Daneš, Lucas Ambroz, Jiří Parolek, Tomáš Křivánek, Sebastian Roche, Jan Haas, Lukáš Marek, Jáchym Vojtíšek, Enrico Dvořák, Filip Vorba, Ondřej Sotolář, David Kakiš, Jaromír Parolek

              Ludvík Drapl

            • Exkurze do Národního muzea (6. C)

              Poznání našeho národního kulturního dědictví je bezpochyby nezbytnou součástí všeobecného vzdělání. Proto se žáci 6. C vypravili v úterý 13. 12. 2022 do Národního muzea v Praze. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

              Moderně pojatou přírodovědeckou expozicí s názvem Zázraky evoluce je doprovodil komentář muzejní pedagožky. Nicollette,  studentka biologie na Karlově univerzitě, šesťáky provedla po ploše 2 000 m2 a doplnila poutavé příběhy ze světa zvířat. Bez povšimnutí nezůstal ani jeden ze symbolů Národního muzea – kostra plejtváka myšoka.  Všechny zaujal i  největší model krakatice obrovské na světě, který měří na délku 17 metrů.

              Po hodinové výukové lekci si žáci ještě prohlédli sbírku minerálů a pootevřeli i “Okna do pravěku” v expozici, která ukazuje, jak vypadal život na našem území před mnoha miliony let.  Jako pozorní návštěvníci si všimli i vitrín v suterénních prostorách, které byly věnovány významným osobnostem, které přispěli k rozvoji muzea. Mezi těmi nechyběl František Palacký, jehož jméno nese ulice, kde stojí naše škola. Nyní všichni vědí, že si při psaní svítil olejovou lampou, své knihy označoval vlastním razítkem a důležité dokumenty ukládal do zdobené truhličky.

              Pro mnohé však bylo mocným zážitkem vstoupit na skleněnou podlahu v kupoli historické budově muzea a pohlédnout  z výšky 50 metrů na zasněžené Václavské náměstí i panorama hlavního města. Z nadhledu objevovali žáci ulice a poznávali budovy, kolem kterých do muzea šli. Součástí exkurze do hlavního města byl totiž i miniokruh pražským centrem. Žáci se zastavili před Obecním domem, který se zapsal do  historie československé státnosti 28. října 1918, neboť zde byla vyhlášena samostatnost Československa. Všimli si i České národní banky naproti. Kroky vedly samozřejmě také na Staroměstské náměstí, kde  úderem jedenácté všichni počítali apoštoly na orloji. 

              Vzdělávací aktivity probíhaly i během cesty do a z metropole. Šesťáci se seznámili se železniční dopravou - naučili se rozeznávat druhy vlaků (rozdíly mezi Os., R, IC, EC, SC, RJ), číst odjezdové tabule a dokázali i vyhledat řazení vagónů v určitém vlakovém spoji. Zjistili, jak rychle ubíhá krajina za okny při rychlosti 160 km/h. A někteří  pochytili i pár nových anglických slovíček. 

              Sylva Horáková

               

            • FLORBAL DÍVKY IV. KATEGORIE – OKRESNÍ KOLO

              Po vítězství v obvodním kole družstvo dívek IV. kategorie postoupilo do okresního kola ve florbalu, které se konalo 8. prosince ve svitavské sportovní hale Na Střelnici. Děvčata změřila síly s děvčaty z Litomyšle, Poličky a Svitav. Všechny zápasy byly vyrovnané a naše družstvo po bojovném výkonu obsadilo 3. místo.

              Sestava: Eva Urbánková, Kristýna Schmidtová, Simona Pálková, Klára Němčíková, Veronika Dvořáková, Aneta Dobrovská, Laura Tesolin, Katka Kroupová, Zuzana Houserová, Kateřina Navrátilová, Lenka Knollová, Zuzana Dorazilová

              Blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci školy.

                                                                                                                                         V. Schmidtová

            • Andělé pro staroušky

              Rok se s rokem sešel a žáči 3. tříd ze ZŠ Palackého se i v letošním roce přidali k charitativnímu projektu Eviklubu „Šití od srdce, tam kde pomůže 2022“.

              Každý rok vyrábíme dárky pro staroušky z různých krajů ČR. Letos posíláme překvapení do Středočeského kraje, konkrétně do Domova Na Zámku v Lysé nad Labem. Posíláme vánoční obrázky, přáníčka a voňavá srdíčka, na kterých se pracovalo s chutí a láskou. Ke starouškům tentokrát přijdou andílci. Moc dobře totiž víme, že každý z nás nějakého anděla potřebuje.

              Je to krásný pocit vědět, že někomu můžeme udělat radost a zpříjemnit tento sváteční čas. Snad i letos se nám to podaří a andělé budou všechny strážit.

               

              Tímto také děkujeme E. Kubínové a Eviklubu za možnost spolupráce.

                                                                                               

                                                                                                                        G. Krejčí

            • Výstava betlémů

              Žáci 4. A a 2. C  se zúčastnili akce Betlém očima dětí, kterou pro letošní advent vyhlásila farnost Českobratrské církve evangelické. Výroba betlému z netradičních materiálů děti moc bavila a všichni se těšili, až na výstavu zavedou své rodiče a známé. 

                                                                                                       L. Čápová
               

            • Krabice od bot

              Stejně tak jako v loňském předvánočním čase se i letos učitelé naší školy rozhodli pro dobrý skutek. V projektu Krabice od bot vybrali dvě maminky samoživitelky, kterým naplnili krabice věcmi pro radost i potřebu. Věříme, že obsah krabice vykouzlí úsměv na tváři.T. Klímová a J. Knödlová

            • Futsalová liga9 dívky - kvalifikace na REPUBLIKOVÉ FINÁLE.

              Ve sportovní hale v Rousínově jsme ve středu 30. listopadu odehráli kvalifikační turnaj, z něhož první dvě družstva postupovala na finálový republikový turnaj. Změřili jsme síly s dívkami z HRADCE NAD MORAVICÍ, PŘEROVA A BŘECLAVI. Vývoj turnaje předurčil, že poslední zápas odehrajeme s Břeclaví o třetí místo. Holky zahrály na hranici sebeobětování se a velká touha po vítězství slavila úspěch. Po závěrečném klaksonu svítilo na světelné tabuli skóre 2:1 ve prospěch ZŠ Palackého, což znamenalo celkové 3. místo. Je to bezesporu velký úspěch zejména proto, že ostatní družstva, měla na rozdíl od nás ve svých řadách registrované fotbalistky hrající  ligové soutěže, dokonce i hráčku oblékající dres reprezentace.

              Sestava: Lenka Knollová, Kristýna Schmidtová, Simona Pálková, Aneta Dobrovská, Veronika Dvořáková, Laura Tesolin, Klára Němčíková, Karolína Haasová, Eva Urbánková, Zuzana Houserová, Nikol Novotná, Barbora Kapounová

              Roman Cápal

            • Krabice od bot od 8. A

              Třída 8. A se zapojila do projektu Krabice od bot, který se zabývá tím, aby pomohl dětem ve finanční nouzi. Složili jsme se na na dárky pro dívku a chlapce ve věku 13 - 14 let a 5 - 6 let. Společně jsme naplnili dvě krabice (např. hračkami, sladkostmi, knihami, hygienickými potřebami) a to vše s pomocí naší paní třídní učitelky. Jsme rádi, že jsme mohli pomoct. 

              Alexandra Zatloukalová, 8. A

               

            • Mikulášský den

              Do fotoalba byla přidána nová galerie Mikulášský den.

              V pátek 2. 12. 2022 do naší školy zavítal Mikuláš se svojí družinou a navštívil třídy prvního stupně.  Děti si připravily básničky, písničky a některé třídy vystoupení s flétnami. Za to od Mikuláše dostaly sladkou odměnu. Děkujeme žákům devátých tříd, kteří tuto akci připravili.

                                                                                                                                       Vladimíra Schmidtová

            • Soutěž PC_ák

              Dne 30. listopadu se vybraní žáci 8. a 9. ročníků zúčastnili soutěže PC_ák konané v Pardubicích. Ve velké konkurenci, kdy se letos zúčastnilo na 160 žáků, se nám podařilo prosadit. V kategorii grafického návrhu se na třetím místě umístila Tereza Jiříčková a v kategorii prezentace 8. ročník obsadil první místo Martin Zezula.  Ovšem i ostatní zúčastnění žáci předvedli skvělé výkony a zaslouží pochvalu.

            • Exkurze do firmy ATEK

              Ve středu 30. listopadu se zájemci z řad žáků devátých tříd vypravili do regionálně významné firmy ATEK. Ve školícím centru byli seznámeni s historií firmy i s její současnou produkcí. Po informačně bohatém posezení následovala prohlídka areálu. Žáci nahlédli do provozu velké firmy, nejvíce je zaujaly výrobky pro automobilový průmysl, obzvlášť výroba dílů pro automobily značky Rolls-Royce. Po tříhodinové exkurzi jsme odcházeli obohaceni zajímavými informacemi.

              František Zeman

            • Přehlídka SŠ u nás ve škole

              Ve čtvrtek 10. listopadu se konala v budově naší školy Přehlídka středních škol. Žáci z osmých a devátých tříd spolu se svými rodiči využili možnosti získat podrobnější informace o studijních oborech, které prezentovaly střední školy z blízkého i vzdálenějšího okolí.

              František Zeman

            • Technohrátky ISŠ Moravská Třebová

              Ve středu 2. listopadu se zájemci z žáků osmých a devátých tříd zúčastnili Technohrátek - projektu na podporu technického a odborného vzdělávání v Pardubickém kraji. Po slavnostním zahájení v muzeu nás učitelé a studenti Integrované střední školy M. T. seznámili se studijními obory formou praktických ukázek a soutěží. Vyzkoušeli jsme si aktivity v učebních oborech zedník, klempíř, kuchař-číšník a v maturitních oborech bezpečnostně právní činnost, hotelnictví a sociální činnost. Naši žáci předvedli své znalosti i šikovnost, nejvíce zazářili v překážkové dráze, kterou ze všech škol zaběhli nejrychleji. Žáci se vrátili plni pozitivních dojmů a s vyjasněnou představou, co obnáší studium výše uvedených oborů, snad jim účast na této akci pomůže ve výběru vhodné střední školy.


              František Zeman