• Novinky

            • Soutěž Já prezident

              Naše škola se zúčastnila soutěže vyhlašené Českou televizí na téma "Co bych udělal, kdybych se stal prezidentem". Mladí spisovatelé se tohoto úkolu ujali s vervou a příklad práce vám nabízíme k nahlednutí.

              Za kabinet ČJ, Monika Šmeráková

               

               

              První věc, kterou bych udělala jako prezidentka, by byla snížení daní a potravin, protože ty ceny jsou teď příšerné. A kdyby to šlo, tak bych zvedla důchody. Taky bych se zaměřila na stavění nemocnic. Snížila bych volební věk, protože to není fér, že o naší budoucnosti rozhodují většinou hloupí lidé, kterým je to jedno.

              Také bych se učila spoustu cizích jazyků, abych dobře reprezentovala Českou republiku. Zainvestovala bych do léčby rakoviny a cukrovky, protože v současné době je to velký problém. Chránila bych lesy a stavěla parky. Také bych zavedla pořádek ve sněmovně, protože mě štve, že jim to všechno tak dlouho trvá a pořád se jenom hádají. Taky bych dávala vyšší tresty vězňům. Stavěla bych centra pro bezdomovce a chudé lidi, aby měli kde spát a co jíst. Snížila bych nezaměstnanost, protože je to nefér vůči zaměstnaným lidem, že ti nezaměstnaní se jen válejí a berou dávky. Jako prezidentka bych byla pravdomluvná a říkala, co si myslím.

              Umožňovala bych školám více výletů do přírody a muzeí. Držela bych se hesla, že úsměvem nic nezkazíš. Podporovala bych dobré myšlenky a co bych slíbila, to bych splnila. Nikdy bych nezačínala války a vše bych se snažila řešit diplomaticky. Založila bych webové stránky, kam by mi lidé mohli psát své požadavky a nápady. Sněmovna by je projednávala a předkládala by mi ty nejlepší nápady. Já bych se je snažila splnit.

              Doufám, že ve volbách zvítězí ten nejlepší, protože naše krásná země si to zaslouží.

              Hodně štěstí Česko!

              Barbora Preisnerová, 6.A

               

            • Florbalový turnaj žáků 4.-5. tříd

              Dne 9. 2. 2023 se na ZŠ Palackého v Moravské Třebové uskutečnilo pro žáky 4. a 5. tříd obvodní kolo ve florbale, ze kterého se letos dále nikam nepostupovalo. Původně měly být kategorie dvě, a to zvlášť pro dívky a pro chlapce. Protože se ale do kategorie dívek kromě našeho družstva žádné další nepřihlásilo, organizátoři turnaje rozhodli, že si dívky zahrají alespoň společně s chlapci. Dívky bojovaly z plných sil a výsledky byly poměrně hodně vyrovnané. V zápasech proti týmům Kunčiny, Trnávky i chlapcům ze ZŠ Palackého ale bohužel na body nedosáhly. Chuť si alespoň spravily v zápase proti ZŠ Jevíčko, ve kterém naše děvčata zvítězila, a tak nakonec obsadila celkové 4. místo.

              Naši chlapci se rvali o vítězství v turnaji hned od samého začátku. Po dvou výhrách přišla remíza s týmem z Kunčiny a rozhodoval poslední zápas proti ZŠ Jevíčko. Ačkoliv si kluci v zápase vytvořili velký počet příležitostí, nedokázali je bohužel proměnit. Remízový stav znamenal, že náš chlapecký tým v konečném součtu měl stejný počet bodů jako tým z Kunčiny. Jelikož vzájemný zápas skončil rovněž nerozhodně, o celkovém vítězi nakonec rozhodovalo skóre. To bylo příznivější pro ZŠ Kunčina a turnaj tedy vyhrála. Na druhém místě se umístili naši chlapci ze ZŠ Palackého, třetí místo obsadila ZŠ Městečko Trnávka. Na konečném pátém místě se umístila ZŠ Jevíčko.

              Vítězům blahopřejeme a všem zúčastněným týmům i pomocníkům moc děkujeme.

              Sestava:
              Horní řada: Haas J., Hronek S., Belej M., Tajovský V., Janda T., Hlaváček V., Hynčica J., Daneš L., Nečas Š., Šesták O., Navrátil D.
              Spodní řada: Trnková Thea, Šatníková N., Krejzová L., Škrabalová L., Lazarová B., Zemachová S., Valasová N.
               

            • Recitační soutěž - 2. stupeň

              Ve středu 15. 2. proběhla recitační soutěž žáků 2. stupně. Celkem se představilo 17 soutěžících, kteří přednesli vybrané texty. Konkurence byla velká, všichni recitující předvedli skvělé výkony. Odborná porota skládájící se z učitelek M. Bazalové, T. Spáčilové a T. Klímové společně se žákyněmi z 9.C rozhodla o nejlepších výkonech. 

              Kategorie 6. a 7. ročníků

              1. místo - Vendula Bártová (6.B)

              2. místo - Anna Šestáková (7.C)

              3. místo - Štepán Kukrle (7.C)

               

              Kategorie 8. a 9. ročníků

              1. místo - Barbora Merenusová (9.C)

              2. místo - Magdaléna Sabáčková (8.B)

              3. místo - Šimon Randula (8.A)

               

              Vítězné trojice postupují do oblastního kola, které se uskuteční ve středu 22. 2. Držme jim pěsti.

            • Školní kolo recitační soutěže

              1. stupeň

              Školní kolo recitační soutěže proběhlo 9. února 2023 (1., 2., a 3. třída) a 13. února 2023 (4. a 5. třída). Na předních místech se umístili tito žáci:

               

                    Kategorie 1. tříd                                                           Kategorie 2. tříd

              1. místo: Samuel Křivánek                                              1. místo: Andrea Svobodová

              2. místo: Stela Peřinová                                                  2. místo: Ondřej Štěpánek

              3. místo: Tomáš Kröner                                                   3. místo: Denisa Žouželková

              Čestné uznání: Emily Bílá

               

                    Kategorie 3. tříd                                                           Kategorie 4. tříd

              1. místo: Magdaléna Horáková                                       1. místo: Ondřej Šesták

              2. místo: Vendula Peřinová                                             2. místo: Šimon Mlčoch

                              Veronika Sedláčková                                                       Ondřej Zeman

              3. místo: Elena Zemánková                                            3. místo: Jakub Hynčica

              Čestné uznání: Tomáš Konečný

                                         Jolana Voráčová

               

                    Kategorie 5. tříd

              1. místo: Jakub Konečný

              2. místo: Jakub Haas

              3. místo: Kryštof Horčík

              Čestné uznání: Kateřina Malurová

                                          Nikola Šatníková

               

                                                               Všem děkujeme za účast a vítězům blahopřejeme!

            • Školní jídelna

              Vzhledem k velké nemocnosti u pracovníků školní jídelny budou během příštího týdne volena jídla, která jsou méně náročná na přípravu. Může tedy dojít ke změně již vyvěšeného jídelníčku.

               

              Děkujeme za pochopení

            • Preventivní program VZP

              Vzpoura úrazům

              Na začátku nového únorového týdne jsme se zúčastnili preventivního programu pod záštitou VZP s názvem ‚Vzpoura úrazům‘. Ocitli jsme se ve společnosti dvou mužů, kteří se pro nás stali důkazem toho, že se během jedné jediné sekundy může život obrátit úplně naruby. Vyslechli jsme si jejich příběhy, které je doživotně připoutaly na invalidní vozík. Dozvěděli jsme se, jak obtížný je po takovém úrazu návrat do běžného života a že věci, které jsou pro nás samozřejmostí a běžnou rutinou, se pro tyto lidi stávají daleko složitější či zcela nezvladatelné. Tím více jsme mohli obdivovat jejich sílu a odvahu, se kterou se s tímto postižením vypořádávají. Společně jsme také diskutovali nad různými situacemi, které by mohly ohrozit naše zdraví, a vymýšleli jsme způsoby, jak jim můžeme předcházet. Z besedy jsme odcházeli plni různých dojmů a pocitů. Jedno ale bylo společné – uvědomili jsme si, že fyzické zdraví je ten největší dar a je třeba o něj pečovat a být na sebe za každé situace opatrní.     

              Srdečně děkujeme Radkovi a Pavlovi.                    

                                                                                                                                                     

                                                                                                                                               Žáci ze 3. A

            • Ozoboti v ŠD

              S ozoboty, jak jsme zjistili, je velká zábava. Děti z Rosničky měly možnost si toto ,,ozobohraní" vyzkoušet. Sami s ozoboty závodili, dělali labyrinty, tvořili vločky. Velice je to bavilo. 

                                                                                                                                            Petra Čaloudová

            • První návštěva předškoláků

              V úterý 31. ledna jsme přivítali ve škole budoucí prvňáčky. Pod pečlivým dohledem svých rodičů usedli do školních lavic a plnili různé úkoly – např. na interaktivní tabuli hráli pexeso, stavěli sněhuláky z kostek, skládali puzzle, dokreslovali obrázky, vyzkoušeli si ovládání robota a dokonce pomocí virtuální reality se dostali do zvířecí říše, kde navštívili medvídky koaly. Na rozloučenou dostali perníčky, které pro ně upekli a nazdobili žáci z 2. stupně.

            • Žákyně 5. tříd zvítězily na Krajském kole poháru ČEPS CUP a postoupily do republikového finále!

              Dne 18. 1. 2023 se v Pardubicích konalo krajské kolo poháru základních škol ve florbale žákyň 1. stupně. Naše dívky se na tento velký turnaj připravovaly bezmála 4 měsíce. Doufali jsme, že se nám tréninkové snažení podaří převést v pěkný výsledek. Jelikož ale v týmu nebyla žádná žákyně, která by se florbalu věnovala závodně, na vítězství v turnaji snad ani nikdo nepomýšlel.

              Systém turnaje byl nastaven tak, že se všechny týmy utkaly se všemi soupeři v jedné skupině a tým s největším počtem bodů vyhrál. Ve skupině jsme narazili celkem na 5 soupeřů. Tahounem týmu se bezesporu stala Thea Trnková, které se podařilo postupně do branek soupeřů nastřílet téměř 20 gólů. Všech 5 zápasů se nám podařilo vyhrát a postoupit tak na závěrečné republikové finále, kam se kvalifikoval pouze vítěz krajského kola.

              Děvčatům patří velká pochvala za úspěšnou reprezentaci naší školy.

              Sestava: Beáta Lazarová, Kateřina Malurová, Nikola Šatníková, Natálie Valasová, Thea Trnková, Laura Škrabalová, Stella Zemachová, Simona Gojišová, Martina Krejčová a Liliana Krejzová

               

              Ludvík Drapl

            • Udržujeme tradice: Pečení kváskového chleba

              V rámci kreativních činností jsme s děvčaty z 8. ročníků navštívily environmentální centrum Stolístek v Linharticích. Tady jsme se seznámily s kompletním procesem pečení kváskového chleba od mletí mouky, přes výrobu těsta až po pečení v hliněné peci. Ve chvilce volna, kdy jsme čekaly, až se chléb upeče, si děvčata ozdobila lněné pytlíky a tašky, které si odnesly domů.

              Užitečný program zaujal, rády se do Stolístku zase vrátíme, abychom se naučily další trediční a málem zapomenuté postupy. 

              Jana Knödlová