• Novinky

            • Projektový den

              Kooperace čtvrtých a devátých tříd skutečně funguje! Své o tom můžou říct žáci 9. B a 4. B. Deváťáci si připravili pro čtvrťáky celodenní program, který mladším dětem pomáhal upevnit si poznatky o našich i cizokrajných živočiších. Nevšední vzdělávání přineslo zážitky všem zúčastněným a my doufáme, že nebylo poslední. 

              Mgr. Monika Šmeráková

               

            • Den bez batohů

              V naší škole se v pátek 19. května konal "Den bez batohů". Mnoho dětí ve světě totiž nemá možnost se vzdělávat nebo to mají do školy opravdu daleko. Touto akcí si naši žáci mohli vyzkoušet, jak se takové děti, které nemají na tašku či batoh, ve kterém by si nosily pomůcky, cítí. Náhrada klasického zavazadla byla velice kreativní, o čemž svědčí fotogalerie. A ano, i přes to, že jde o akci, která nemá úplně veselý základ, bylo opravdu veselo.

            • Nová školní kolekce

              Do školy přichází nová školní kolekce oblečení a jste to právě Vy, kdo rozhodne o její podobě! Hlasujte do 19.5.2023 o tom, který ze tří motivů se Vám líbí nejvíce. Vítězný motiv potom použijeme na vytvoření celé kolekce, kde najdete nejen mikiny a trička, ale i tepláky, batohy, čepice a další kousky. 

               

              Odkaz na hlasování: (Je potřeba pouze zadat email)

              https://schoolsunited.cz/hlasovani/177d064a

               

              vedení školy

            • Čtenářská soutěž v německém jazyce

              Hledáme knižní červy! Nebojte, ve škole neprobíhá hubení škůdců, to se jen žáci osmých a devátých ročníků zúčastnili čtenářské soutěže v německém jazyce, neboli Bücherwurm. Z celkem deseti zúčastněných se na děleném prvním místě umístili Viola Palánová (9.B) a René Drahoš (9.A), na druhém místě Magdaléna Sabáčková (8.B) a na třetím místě Eliška Peňáková (9.B). Výhercům gratulujeme, všem soutěžícím děkujeme za účast a přejeme mnoho chutných stránek, kterými se jistě ještě prokoušou nejen v německém jazyce.

            • Kouzelné klobouky na módní přehlídce ke Dni Země

              Žáci devátých tříd během dubna tvořili v hodinách výtvarné výchovy “kouzelné klobouky”. Přesněji pokrývky hlavy z odpadových materiálů, nejčastěji krabic a kartonů, které mají úžasnou moc. Když si je nasadíte na hlavu, získáte vlastnosti všední i nevšední - sílu, umění vařit, měnit počasí, zkrátka přesně to, co autoři vymysleli. Kolekci těch nejzajímavějších pokrývek hlavy prezentovali dobrovolníci na přehlídce s názvem Šaty dělaj člověka, která se konala u příležitosti Dne Země 20. dubna ve dvoraně muzea. Naše kolekce získala čestné uznání stejně jako dvojice moderátorek Barbora Merenusová a Viola Palánová za její popis.

              -syh-

            • Výprava za moderním a současným výtvarným uměním do Hradce Králové

              Žáci s bližším zájmem o výtvarné umění se ve čtvrtek 11. května vypravili do Galerie moderního umění v Hradci Králové. Necelé dva tucty osmáků a deváťáků doplněné o tři žákyně sedmé třídy absolvovali výukový program “Galerie, seznamte se”. Spolu s lektorkami prošli celou budovu, dozvěděli se něco o minulosti i současnosti, a nahlédli do všech výstavních prostor i na terasu. V expozicích žáci obdivovali originály našeho snad nejvýznamnějšího tvůrce Františka Kupky, ale i tvorbu umělců současnosti. 

              Návštěva Hradce Králové, města na soutoku Labe a Orlice, by byla bez poznání místa, kde se tyto toky potkávají, neúplná. Proto výprava zavítala i do Jiráskových sadů, odkud se pak vydala pěšky přes Masarykovo a Ulrichovo náměstí zpět k nádraží. 

              Nutno dodat, že pro někoho byla exkurze i zajímavá i z jiného než uměleckého hlediska -  zážitkem se stalo i štípání jízdenek ve starých mechanických strojcích v trolejbuse, někdo dokonce tímto ekologickým vozidlem městské hromadné dopravy jel vůbec poprvé v životě.

            • Čerstvé MASO v Brně

              Ve středu 10. května jsme se opět vydali do Brna potrápit mozkové buňky v matematické soutěži MASO. Jarní kolo soutěže reprezentovali dva žáci sedmého ročníku: Zdeněk Hotárek a Theodor Schön, a dva žáci osmého ročníku: Vojtěch Lýr a Jáchym Vojtíšek. Cílem hry bylo získat co nejvíce bodů. Body mohli získat řešením netradičních úloh a v rámci celé hry i posunem svého týmu ve virtuálním v bludišti. Kluci si hru moc užili a už se těší na nové podzimní kolo.  

              Jana Knödlová

            • Okresní kolo dopravní soutěže - 3. místo!

              Dne 10.5.se ve Svitavách uskutečnilo další kolo dopravní soutěže. Naši školu reprezentovala 2 čtyřčlenná družstva ve složení:

              mladší - Martina Krejčová, Beáta Lazarová, Kryštof Horčík, Jakub Maus 

              starší - Karolína Klučková, Zuzana Červinková, Tomáš Loun, Tomáš Sedlář.

              Všichni pořádně zabrali a vybojovali krásné 3. místo pro obě družstva.

              Velké překvapení nás také čekalo i při vyhlášení nejlepšího cyklisty z kategorie starších žáků, kde nám udělal radost Tomáš Sedlář, který obdržel pouze 40 trestných bodů.

              Děkujeme za zodpovědný přístup všech závodníku, jak při docházení na ranní procvičování, tak za samotnou soutěž.

              Lucie Krajčiová, Jana Knödlová

            • 8.B v Poslanecké sněmovně

              Žáci 8.B se v rámci předmětu občanská výchova vydali na exkurzi do dolní komory Parlamentu ČR. Na začátku prohlídky zhlédli informační video o fungování parlamentarismu v ČR. Poté si prohlédli prostory paláce Smiřických a Thunovského paláce. Na závěř navštíli tiskové centrum. Slunečné počasí vybízelo k prohlídce Prahy. Žáci si prohlédli Karlův most, Prašnou bránu, Staroměstské náměstí s orlojem a radnicí a Václavské náměstí se sochou svatého Václava na koni. Poté se vydali vlakem směrem k domovu.

                                                                                                                                Ondřej Vlček, Petr Felner​​​​​​

            • Sezóna školních výletů zahájena

              Sezónu školních výletů na 2. stupni zahájili žáci z 8.C, kteří se vydali na sportovně-historickou cestu do Brna. Svoji šikovnost, obratnost a taktické dovednosti prověřili v laser aréně. Následně se vydali na hrad Špilberk, kde si prohlédli kasematy a byli zasvěceni do krutého života vězňů. Na závěr nechybělo občerstvení v oblíbených fastfoodových řetězcích. Den plný sluníčka a pohody jsme si všichni moc užili.

                                                                                                                                                       Tereza Klímová

               

            • ROSNIČKY ŠD

              Tak nám konečně  ,,vykvetlo“ jaro. To Rosničky inspirovalo k tvorbě prvního družinového herbáře. Trhaly se květiny, u kterých byly zjištěny názvy pomocí atlasu rostlin. Zapsalo se místo výskytu, datum a v neposlední řadě jméno nálezce. Následně se květena vylisovala a založila. Děti pracovaly s lupou i mikroskopem. Mikroskopicky měly možnost pozorovat například i peří z ptáka, brouka na rostlině nebo třeba veš, motýlí křídlo či končetinu mravence…..

            • Žákyně ZŠ Palackého bojovaly na REPUBLIKOVÉM FINÁLE florbalového poháru ČEPS CUP O MEDAILE!

              O nezapomenutelné zážitky a velký úspěch se na republikovém finále florbalového poháru ČEPS CUP zasloužila reprezentace dívek 5. tříd ZŠ Palackého z Moravské Třebové.

              V letošním ročníku se florbalového turnaje ČEPS CUP, který je určen pro žáky 1. stupně, zúčastnilo celkem přes 1000 přihlášených týmů. V kategorii dívek na závěrečný turnaj do Prahy, postoupilo z krajských kol nejlepších
              16 týmů z celé České republiky. Pro naši školu už jen samotné vítězství na krajském kole byl veliký úspěch, neboť v našem týmu nebyla jediná žákyně, která by se florbalu věnovala závodně. Nicméně dívky se  zodpovědně a usilovně připravovaly na tento turnaj již od října loňského roku. Dívky v průběhu tohoto půl roku dosáhly velkého zlepšení a bez ohledu na výsledek již před samotným republikovým finále zasloužily pochvalu za vzornou přípravu.

              Finálový turnaj vyvrcholil v Praze dne 28. 3. 2023 za doprovodu bouřlivé atmosféry fanoušků, kteří svou kulisou přispěli k řadě zajímavých okamžiků a velmi dramatických bitev. Náš tým byl nalosován do skupiny B, kde jsme se postupně utkali se třemi soupeři a pouze nejlepší 2 týmy ze skupiny postupovaly do čtvrtfinále. Že nás nečeká nic jednoduchého jsme zjistili již v prvním utkání, které jsme proti Ostrožankám z Uherského Hradiště prohráli 2:6. Náladu jsme si ovšem rychle spravili již ve druhém zápase, když jsme porazili tým ZŠ Pětka z Chebu výsledkem 5:0. Poslední zápas ve skupině nás čekal proti ostravské ZŠ Dětská a vítěz zápasu měl jistotu postupu do čtvrtfinále. Dívky tento zápas zvládly na výbornou a soupeře porazily 7:1.  

              Radost z postupu do čtvrtfinále byla veliká, ovšem holky byly namotivovány bojovat ještě o lepší výsledek v turnaji. V boji o postup mezi nejlepší čtyři týmy na nás čekal vítěz skupiny A, a to Zebry Nové Strašecí. Holky do utkání vložily obrovské úsilí a na hřišti sváděly boj o každý míček. Žádný souboj pro ně nebyl prohraný a jejich obrovská bojovnost přinesla kýžený výsledek v podobě 2:0 pro náš tým. To znamenalo postup do semifinále mezi nejlepší čtyři týmy celého turnaje. V semifinále jsme narazili pro nás na již známý tým Ostrožanek, který byl zatím náš jediný přemožitel v turnaji, když nás v prvním zápase turnaje porazil 2:6. I přes velmi zlepšený výkon a veškeré úsilí jsme na tohoto soupeře znovu nestačili, byť tentokrát již ale rozdílem pouze o 2 branky, a to 2:4.

              Poslední zápas o bronzové medaile proti ZŠ Přibyslav se strhl v obrovský boj plný emocí. Utkání bylo velice vyrovnané a jelikož se v základní hrací době rozhodnout o vítězi nepodařilo, zápas skončil nerozhodně 2:2. Na řadu musely přijít samostatné nájezdy. V nich byl soupeř bohužel úspěšnější.

              Slzy a smutek z nepopulárních „bramborových medailí“ naštěstí netrvaly dlouho. Náladu spravilo dobré jídlo a domů jsme přece jen neodjeli s prázdnou. Podařilo se nám vyhrát doplňkovou soutěž s Remobilem o 30 florbalových hokejek a brankářskou helmu. Velkého ocenění se dočkala i hráčka Thea Trnková, která po celou dobu turnaje byla patřičným tahounem a klíčovým hráčem našeho týmu a po zásluze se dostala mezi TOP 3 nejlepší hráčky turnaje. Thee a všem holkám i přes smolný konec turnaje patří obrovská gratulace! 

              Sestava: Beáta Lazarová, Liliana Krejzová, Thea Trnková, Kateřina Malurová, Nikola Šatníková, Stella Zemachová, Martina Krejčová, Simona Gojišová, Natálie Valasová a Laura Škrabalová.

              Ludvík Drapl

            • Vyrovnané souboje přineslo okresní kolo v minifotbale žáků IV. kategorie

              V pondělí 24. 4. 2023 se za deštivého počasí uskutečnilo okresní kolo v minifotbale ve Svitavách, kde jsme se utkali s dalšími 4 vítězi svých obvodních kol. V prvním utkání jsme narazili na ZŠ Masarykova Polička a utkání jsme po gólech Dominika Vavřína a Enrica Dvořáka vyhráli 2:1.

              V dalším zápase nás čekal "černý kůň turnaje", a to ZŠ Dolní Újezd, jenž si v prvním zápase poradil s favoritem turnaje ZŠ Riegrova Svitavy 1:0. Že nás nečeká nic jednoduchého jsme se sami velice brzy přesvědčili, když soupeř po jedné ze svých střel šel do vedení 1:0. Po tomto momentu se hra přelévala ze strany na stranu a bylo vidět spoustu brankových příležitostí na obou stranách. Těsně před koncem 1. poločasu se nám podařilo vyrovnat z penalty, kterou bezpečně proměnil Dominik Vavřín. Po poločasové pauze nám ovšem soupeř vsítil další 2 góly a utkání jsme tedy nakonec prohráli 1:3.  

              Ve třetím utkání nás čekal další těžký soupeř, a to ZŠ Riegrova Svitavy. Tento tým se prezentoval vynikající obranou hrou (za celý turnaj obdržel pouze 2 branky) a bohužel ani nám se soupeřovu defenzivu nepodařilo přelstít a zápas jsme prohráli 0:2.

              V posledním zápase nás čekal tým ZŠ Jevíčko. Krátce po začátku hry začalo hustě pršet, a to značně ztížilo hru a kombinaci oběma celkům. Mokrý terén zrychlil odskok míče a rázem bylo vidět spoustu chyb a nepřesností. Jedné chyby dokázal soupeř využít a šel do vedení 1:0. Ačkoliv jsme byli většinu času na míči a soupeř vsázel na rychlé protiútoky, gól se nám střelit v 1. poločase nepodařilo. Po změně stran náš tlak na půli soupeře sílil, a ačkoliv to vypadalo, že gól už soupeři nevstřelíme, přece jenom jsme se po střele Járy Pohanky dočkali a stav zápasu vyrovnali na 1:1. Tím utkání ovšem neskončilo. Těsně před závěrečným hvizdem se z dálky prosadil náš nejlepší střelec Dominik Vavřín a díky jeho trefě jsme slavili druhé vítězství na turnaji.

              Turnaj byl díky vyrovnaným výsledkům velice napínavý až do posledního utkání, neboť nebylo vůbec zřejmé, jak se týmy na prvních čtyřech příčkách umístí. Nakonec vývoj turnaje našemu týmu vynesl nepopulární 4. místo. Klukům i přes to patří poděkování a velká gratulace za předvedené výkony a reprezentaci školy.

              Sestava: Vavřín Dominik, Vlček Jakub, Křivánek Tomáš, Prucek Tomáš, Pohanka Jaromír, Nguyen Viet, Chocholatý Jakub, Amort Alex, Dvořák Enrico, Ambroz Lucas, Hnátek Tomáš

              Drapl L.

               

            • Chceme naše město čisté

                      Dne 26. 4. absolvovala 4. A v rámci enviromentální výchovy projektový den pod názvem Chceme naše město čisté.

              Co bylo jeho náplní, napsaly děti ve slohu takto: „Sbírali jsme odpadky. Kreslili jsme do mapy cestu. Zaznamenávali jsme si, kde byl největší nepořádek. Vyznačovali jsme v mapě, kam by se mohly dát nové koše. Třídili jsme odpadky do kontejnerů. Ukazovali jsme si, jaká věc se za jak dlouho v přírodě rozloží. Malovali jsme nádoby na odpadky, jaké by se nám líbily. Udělali jsme dobrý skutek.“

              Nevyjádřila bych to lépe. Snad ještě, že jsme si uvědomili, že největším přínosem pro pořádek v našem krásném městě bude, když každý začne sám u sebe. A my jsme začali.

                                                                                                                                                                           L.Čápová

            • duben 2023 v ŠD

              Aprílové počasí si s námi zahrávalo celý měsíc. Nás to však neodradilo a pozitvně jsme se naladili na dubnový program. Proběhlo jarní tvoření, výlet do historie našeho krásného města, v rámci kterého se plnily úkoly. Navštívila se Kalvárie. Paní Tomanová měla ,,zelený den", kde největší počet zeleného oblečení na sobě měla vítězka Laura Hronková. V ,,modrém dni" vyhrála Nikola Rusková. Proběhla dopravní výuka s poznáváním  značek v okolí školy, divadelní představení na téma dopravní situace. Oblíbenou činností se stala práce s ozoboty. Tentokrát u vychovatelky Tomanové. V rámci Světového dne porozumění - AUTISMU, se třída vychovatelky Čaloudové oblékla do modrého. Besedovalo se o autismu a následně tvořilo. Do kina jsme šli na ,,Velkého červeného psa Clifforda". Film byl plný emocí, nechyběl smích ani slzyičky.....Na čarodějnickou středu jsme se právě z důvodu šprímového počasí dostali do malé tělocvičny, kde každá paní vychovetalka měla své čarodějnické stanoviště. Děti se náramně bavily, následně tančily a v jednotlivých odděleních byly i odměněny. Těšíme se na květen. Snad bude plný slunce.......

            • 9.C v Poslanecké sněmovně

              Ve středu se žáci 9.C vydali do Prahy, kde v rámci předmětu občanská výchova navštívili Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky. Po zhlédnutí videa o historii parlamentarismu v naší republice se vydali na prohlídku prostor sněmovny, která byla doprovázena zajímavými komentáři paní průvodkyně. Prohlédli si i jednací sál, kde jim byl představen mimo jiné systém hlasování a průběh jednání našich poslanců. Vyzkoušeli si také, jaké je to stát u řečnického pultu. Po cestě zpět se prošli historickým centrem Prahy a prohlédli si známé pražské stavby.

              T. Klímová, A. Cápalová

            • Pěvecká soutěž - první stupeň - výsledky

              Školní kolo soutěže Zpíváme pro radost 18. 4. a 25. 4. 2023

              1. ročník: lidová píseň: 1.  A. Nováková  

                                                    2.  E. Bílá,  B. Lisá  

                                                    3.  A. Luňáková

                              populární píseň: 1. M. Sychrová     

                                                         2. T. Kröner

              2. ročník: lidová píseň: 1. T. Kačerová 

                                                    2. A. Endlová, T. Holubovská, V. Voráčová  

                                                    3. Š. Adamcová, A. Svobodová

                               populární píseň: 1. B. Formanová, A. Holešovská, J. Kolářová

                                                          2. T. Přikryl, D. Žouželková     

                                                          3. A. Šedová

              3. ročníklidová píseň:  1. E. Škeříková 

                                                      2. E. Hnátková  

                                                      3. V. Sedláčková

                          populární píseň:  1. E. Štěpánková 

                                                      2. T. Maňasová  

                                                      3. M. Horčík

              4. ročník:  lidová píseň: 1. M. Bureš   

                                                     2. Š. Mlčoch  

                                                     3. L. Rolínková

                          populární píseň:  1. N. Bryndová 

                                                       2. S. Vykydalová , J. Hynčica 

                                                       3. N. Tejklová

              5. ročníklidová píseň: 1. L. Škrabalová

                            populární píseň: 1. J. Konečný   

                                                       2. J. Haas 

                                                       3. A. Svečulová, J. Šmejdíř

              Do oblastního kola, které se koná 3. 5. 2023 v ZUŠ postupují:

              Sychrová, Kröner, Nováková, Bílá, Lisá, Škeříková, Kačerová, Formanová, Přikryl, Kolářová, Bureš, Škrabalová, Mlčoch, Bryndová, Konečný, Hynčica, Holubovská

                     

              Školní kolo soutěže Zpíváme pro radost 18. 4. a 25. 4. 2023

              1. ročník: lidová píseň: 1.  A. Nováková  

                                                    2.  E. Bílá,  B. Lisá  

                                                    3.  A. Luňáková

                              populární píseň: 1. M. Sychrová     

                                                         2. T. Kröner

              2. ročník: lidová píseň: 1. T. Kačerová 

                                                    2. A. Endlová, T. Holubovská, V. Voráčová  

                                                    3. Š. Adamcová, A. Svobodová

                               populární píseň: 1. B. Formanová, A. Holešovská, J. Kolářová

                                                          2. T. Přikryl, D. Žouželková     

                                                          3. A. Šedová

              3. ročníklidová píseň:  1. E. Škeříková 

                                                      2. E. Hnátková  

                                                       3. V. Sedláčková

                          populární píseň:  1. E. Štěpánková 

                                                      2. T. Maňasová  

                                                      3. M. Horčík

              4. ročník:  lidová píseň: 1. M. Bureš   

                                                     2. Š. Mlčoch  

                                                     3. L. Rolínková

                          populární píseň:  1. N. Bryndová 

                                                       2. S. Vykydalová , J. Hynčica 

                                                       3. N. Tejklová

              5. ročníklidová píseň: 1. L. Škrabalová

                            populární píseň: 1. J. Konečný   

                                                        2. J. Haas 

                                                        3. A. Svečulová, J. Šmejdíř

              Do oblastního kola, které se koná 3. 5. 2023 v ZUŠ postupují:

              Sychrová, Kröner, Nováková, Bílá, Lisá, Škeříková, Kačerová, Formanová, Přikryl, Kolářová, Bureš, Škrabalová, Mlčoch, Bryndová, Konečný, Hynčica, Holubovská

                     

            • Dopravní soutěž - oblastní kolo a postup do okresu

              Dne 24.4. se uskutečnilo oblastní kolo dopravní soutěže. Zastupovala nás družstva ve složení dvě dívky a dva chlapci v každé kategorii. Obě družstva výborně zvládla jízdu městem i jízdu zručnosti, bohužel nás opět potrápily testy ze znalostí bezpečnosti silničního provozu. I přes tato úskalí se nám podařilo v obou kategoriích umístit na 2. místě a postoupit do okresního kola, které se koná 11.5. ve Svitavách.

              Družstva soutěžila ve složení:

              mladší žáci: Kryštof Horčík, Jakub Maus, Martina Krejčová a Beáta Lazarová

              starší žáci: Tomáš Sedlář, Tomáš Loun, Zuzana Červinková, Karolína Klučková

              Soutěžícím děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

              Lucie Krajčiová, Jana Knödlová